HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Rivierenland kan verder zonder afhakende gemeenten
01-12-2011
Hoewel nog niet duidelijk is of de gemeente Lingewaal meedoet, kan het convenant van de gemeenten die deelnemen aan Bibliotheek Rivierenland op 14 december worden ondertekend.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de consequenties van een eventuele uittreding van de gemeente Lingewaal, zo wordt vandaag gemeld in de Gelderlander.

De gemeenteraden van Culemborg, Druten, Geldermalsen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel hebben besloten dat zij de overeenkomst willen tekenen waarin de subsidie en de prestatieafspraken voor de bibliotheek voor de periode 2012-2015 beschreven zijn.

Op 8 december wordt in Lingewaal (waartoe de kernen Asperen, Heukelum, Herwijnen en Vuren behoren) een voorstel besproken om de regionale samenwerking op te zeggen. Als de raad instemt, wordt de subsidie over vijf jaar afgebouwd en verdwijnt de bibliotheekvoorziening (bestaande uit een bibliobus).
Eerder zegde de gemeente Buren al het samenwerkingsverband met Bibliotheek Rivierenland op, als gevolg waarvan de bibliobusvoorziening zal worden opgeheven. (Zie o..a ook dit bericht)

De uittreding van Lingewaal heeft financiële consequenties voor Bibliotheek Rivierenland, maar de bibliotheek heeft maatregelen voorbereid waardoor de overige gemeenten niet méér hoeven te gaan betalen en de afspraken in het convenant nagekomen kunnen worden, aldus de Gelderlander.

Uittreding zal vooral gevolgen hebben voor de inwoners van Lingewaal zelf. Met de afbouwregeling beginnen die gevolgen in 2014. De kernen in Lingewaal worden bediend door een bibliobus, waarvan de statijd met ingang van 2014 gehalveerd wordt. Er wordt minder gedaan aan Kinderboekenweek en educatieve activiteiten. Vanaf 2015 zijn er geen bibliobussen meer, is er geen dienstverlening aan het onderwijs, geen aandacht voor Kinderboekenweek en stopt het project Boekstart in de kinderopvang in Vuren. Ook wordt de organisatie afgebouwd.

Overigens meldde de Gelderlander eerder dat de gemeente Buren toch werkt aan een voortzetting van de bibliotheekservice voor haar inwoners buiten Bibliotheek Rivierenland om. Gemeentelijk woordvoerder Jan-Willem Bol wil of kan nog geen concrete initiatieven noemen, maar er zijn gegadigden. 'We zijn gebeld door een aantal instellingen, ook particuliere, die belangstelling hebben,' aldus de woordvoerder. De gemeente Buren kan tot 2015 gebruik maken van de diensten van Bibliotheek Rivierenland, omdat dan de opbouwfase afloopt.

Ook elders zijn er voorbeelden van gemeenten die uit de basisbibliotheek stappen. Zo berichten we eerder over het breken van de gemeente Mook en Middelaar met BiblioPlus. Als gevolg hiervan zal de bibliotheek in Mook per 1 januari 2012 dichtgaan.  BiblioPlus heeft de ongeveer 1000 Mookse bibliotheekleden laten weten dat hun abonnementen overgeheveld worden naar de bibliotheek in buurgemeente Gennep. 'Maar onze Mookse leden staan bepaald niet te trappelen. Vooral oudere lezers vinden Gennep té ver weg. We hebben dan ook behoorlijk wat opzeggingen gekregen.' zo wordt BiblioPlus-directeur Thijs Kuipers geciteerd in de Gelderlander.
Mookenaren kunnen nu nog tegen het reguliere tarief lid blijven van de resterende twaalf vestigingen van BiblioPlus, maar directeur Kuipers sluit niet uit dat Mookse lezers in de toekomst toch een hoger abonnementstarief zullen moeten gaan betalen. 'Mook draagt straks niets meer bij aan het landelijke netwerk van openbare bibliotheken. Dat houdt in dat wij de abonnementsbijdrage voor inwoners van die gemeente waarschijnlijk zullen moeten verhogen,' aldus Kuipers in de Gelderlander.

Het gemeentebestuur van Mook hoopt dat er via particulier initiatief een vorm van leeszaalwerk voor volwassenen opgezet kan worden. De gemeente wil de basisscholen in de gemeente financieel helpen om een eigen schoolbibliotheek op te zetten. De gemeente Mook kreeg vanwege het volledig opheffen van de bibliotheek stevige kritiek uit omliggende gemeenten. Zo hebben de wethouders uit zeven buurgemeenten Mook er op gewezen dat de bibliotheken in het land alleen kunnen bestaan als gemeenten hun medeverantwoordelijkheid voor het bibliotheekstelsel nemen. (Zie dit bericht en de reacties)Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie