Komende zaterdag opent de nieuwe bibliotheek van Blankenberge haar deuren.
De nieuwe bibliotheek wordt ondergebracht in de voormalige Rijksmiddelbareschool. De bibliotheekruimtes zijn verspreid over drie gebouwen, een gedeelte in het historisch pand en in twee nieuwbouwgedeelten.
In 2004 schreef het stadsbestuur een architectuurwedstrijd uit voor een grondige renovatie van de voormalige Rijksmiddelbareschool in de Onderwijsstraat, waarvoor vier architectenbureaus een plan indienden, waarna door een jury het ontwerp van Sergion Bates Architects uit Londen geselecteerd werd.
'Het heeft veel moeite gekost, maar de kustgemeente beschikt nu over een van de mooiste bibliotheken van Vlaanderen. De nieuwe bibliotheek omvat vier verdiepingen met het onthaal, automatisch registreren van boeken en het groot salon voor kranten en tijdschriften op het gelijkvloers. Op het eerste niveau is er de internetruimte. Op niveau twee werden de vroegere klaslokalen behouden en kreeg elk lokaal zijn specifiek genre. Elk genre is herkenbaar aan zijn kleur. Op de bovenste verdieping onder het dak is de non-fictieafdeling ondergebracht. In de enorme zolderruimte zijn veel studie- en werkplekken met pc's voorzien. Voor de jongeren is er een apart gebouw,' zo wordt bibliothecaris De Prest van Blankenberge geciteerd op
Nieuwsblad.be.
Op
Blankenberge online zegt De Prest over het nieuwe gebouw: 'De nieuwe bibliotheek wil naast haar functie van het uitlenen van boeken, vooral een tweede thuis worden voor de inwoners. We hopen dat de mensen hier midden in de stad een rustplek zullen vinden, en dat hun bezoek aan de bibliotheek daardoor ook langer zal duren. '
De bibliotheek kent verschillende sferen, onder andere een 'Grote Bibliotheek' met de 'Lobby', het 'Groot Salon', de 'Lounge', de 'Cyberspace', de 'Stiltekamer', de gezellige 'Praatkamer' en het 'Klein Salon', waar men terecht kan voor een meet & greet met andere bibliotheekbezoekers. Daarnaast is er de 'Kleine Bibliotheek' voor de jeugd, met 'Speelkamer', waar jongeren wat rond kunnen hangen of 'chillen', de 'Kinderkamer' voor kinderen onder de 9 jaar en de 'Tienerkamer' voor kinderen tot 14 jaar.
Het nieuwe onderkomen van de Bibliotheek Blankenberge heeft 8 miljoen euro gekost.