HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vrienden willen Bibliotheek Laren uit de brand helpen
07-12-2011
De Stichting Vrienden van de Openbare Bibliotheek Laren-Blaricum is in actie gekomen om de door brand verwoeste bibliotheek er weer bovenop te helpen.
In een nieuwsbrief, geciteerd op Dichtbij.nl, doet de Stichting Vrienden van de Openbare Bibliotheek Laren-Blaricum een oproep aan iedereen om een steentje bij te dragen en zich als vriend aan te melden. 'Bij de brand is alles verloren gegaan, maar veel zal hopelijk door de verzekering worden vergoed. Maar niet alles, en lang niet voor de nieuwwaarde van boeken en andere zaken, die er al jaren waren. Er blijven een aantal onvoorziene zaken waar de bibliotheek tegenaan loopt.' Daarom doet de Stichting Vrienden van de Openbare Bibliotheek Laren-Blaricum een beroep op iedereen om nu een steentje bij te dragen. 'Uit sympathie, en omdat het hard nodig is.' Vriend zijn van de bibliotheek kost minimaal 10 euro per jaar. Aanmelden kan via e-mail. Het rekeningnummer van de Stichting Vrienden van de Openbare Bibliotheek Laren-Blaricum is: 15.48.22.485.

De Stichting Vrienden van de Openbare Bibliotheek Laren-Blaricum werd in 1959 opgericht om extraatjes voor de bibliotheek te realiseren, zoals enkele jaren geleden de aanschaf van apparatuur voor de Biblioscoop van de bibliotheek. Vrienden krijgen korting op lezingen en op de filmavonden die tweemaal per maand in Laren worden gehouden. Deze kunnen voorlopig doorgaan in de Blokhut van speeltuin Ons Genoegen aan het eind van de Smeekweg.

Intussen zal er zo snel mogelijk een tijdelijke bibliotheekvestiging in het gemeentehuis aan de Eemnesserweg te Laren geopend worden, zo bericht de Bibliotheek Huizen Laren Blaricum op haar website. Die zal naar verwachting drie dagen per week (maandag, woensdag en vrijdag) geopend zijn van 10.00 tot 17.00 uur.

De bibliotheek ontvangt nog dagelijks blijken van medeleven, ook van mensen die de verloren gegane collectie willen compenseren met een schenking. De bibliotheek is daar erkentelijk voor maar laat de schenkers weten dat geschonken boeken niet praktisch zijn: ‘Het is misschien moeilijk uit te leggen maar we willen liever geen privé-boeken van mensen. Die kunnen we niet goed gebruiken, want alle bibliotheekboeken worden centraal door een landelijk gespecialiseerd bedrijf gebonden, van een RFIDchip voorzien, van een rug etiket en dergelijke. Als wij dat later alsnog moeten laten doen met privé-boeken kost dat erg veel geld en dat is niet handig. Zonder die speciale behandeling kunnen we de boeken niet uitlenen qua automatisering en zonder het inbinden zijn de boeken na 2-3 uitleningen stuk. Dus het is eigenlijk niet werkbaar voor ons. Bovendien maken wij als bibliotheek zelf altijd de selectie uit het totale aanbod, dat is ook ons vak en daardoor kunnen we een mooie evenwichtige kwalitatief goede collectie bieden in onze bibliotheek.’

Zie ook de eerdere berichtgeving over de brand in Laren, hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie