HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Stichting Lezen lanceert online kennisbank over leescultuur
08-12-2011
Vandaag presenteert Stichting Lezen tijdens de Bibliotheektweedaagse in Groningen de website Leesmonitor.nu. De Leesmonitor is een online kennisbank waarin geïnteresseerden actuele en relevante onderzoeksgegevens kunnen vinden over de leescultuur, leesbevordering en literatuureducatie in Nederland.
Vanuit het boekenvak, de bibliotheekwereld en het onderwijs groeit de behoefte aan een inventarisatie van de talloze cijfers, onderzoeken, sociologische rapporten, marktonderzoeken en publicaties over lezen, van organisaties als het SCP, het CBS, universiteiten en Intomart GfK, aldus Stichting Lezen.

Stichting Lezen heeft, als het kennis- en expertisecentrum leesbevordering en literatuureducatie, deze taak op zich genomen. De onderzoeksinformatie wordt op de Leesmonitor naar de praktijk vertaald op een beknopte, bondige manier en in toegankelijk taalgebruik, dat ook begrijpelijk is voor niet-wetenschappers. De gegevens zijn geordend rondom zes thema’s die binnen leesbevordering en literatuureducatie belangrijk zijn: leestijd, leesmotivatie, leesvaardigheid, literaire competentie, digitalisering en basisgegevens over de leesinfrastructuur, van boekenverkopen en bibliotheekuitleningen tot resultaten van leesbevorderingsprojecten.

Sinds afgelopen zomer verzamelt Stichting Lezen zelf ook gegevens over de leescultuur in Nederland, door te participeren in het consumentenonderzoek van Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB). Deze driemaandelijkse peilingen worden door Intomart GfK uitgevoerd onder een steekproef die representatief is voor de Nederlandse bevolking. Behalve de Groep Algemene Uitgevers, de Koninklijke Boekverkopersbond en de Stichting CPNB is ook het SIOB partner in het SMB-onderzoek. Ook de resultaten van dit onderzoek worden op de Leesmonitor gerapporteerd.

De Leesmonitor wordt voortdurend aangevuld met de meest recente cijfers, onderzoeken en publicaties. Voor aankondigingen van updates en nieuwsberichten over recente onderzoeken kunnen geïnteresseerden de Leesmonitor volgen op Twitter, via @Leesmonitor.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie