HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Digitaal Platform uitgevers en boekhandels waarschijnlijk live in april 2012
08-12-2011
Het Digitaal Platform dat in opdracht van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) ontwikkeld wordt door Centraal Boekhuis en ePagine zal waarschijnlijk in april 2012 live kunnen gaan.
Dit blijkt uit het verslag in Boekblad van de gisteren gehouden 'inspiratiemiddag over het Digitaal Platform'.

Tijdens deze middag presenteerden vertegenwoordigers van het Centraal Boekhuis en van ePagine het plan van aanpak voor het digitaal platform, dat de distributie en verkoop van e-books in Nederland moet gaan ondersteunen. De presentatie maakte duidelijk dat het digitaal platform niet alleen moet voorzien in de opslag en distributie van e-books, luisterboeken en apps, maar ook in royaltyverrekening voor zowel het verkopen als uitlenen van e-books.

Uit het in het plan van aanpak opgenomen 'wensenlijstje' blijkt onder andere dat de betrokken partijen titels via een online repository leverbaar willen laten zijn, om zo lezen 'in de cloud' mogelijk te maken, waardoor nieuwe commerciële proposities mogelijk zijn, zoals tijdelijke beschikbaarheid, bijvoorbeeld voor een beperkte periode of een beperkt aantal pagina’s.
Een virtuele boekenplank moet de consument overzicht bieden van alle e-books die hij/zij gekocht heeft via verschillende boekverkopers (in het platform).
Ook streeft men naar een uitbreiding van de commerciële proposities voor e-books, zoals bundels, combinaties van fysiek en digitaal etc.

Verder wil men een verbetering van de inhoud en zoekfuncties van de nationale titelcatalogus, onder andere door de invoering van het ISTC-nummer (een soort ‘super ISBN’) waarmee de verschillende verschijningsvormen van één titel worden gebundeld, door social media-accounts toe te voegen in titelinformatie en door een vaste koppeling van de CB titelinformatie met bronnen van OCLC en de Koninklijke Bibliotheek.

Voor boekhandels komt er een whitelabel webwinkel-oplossing zodat de boekhandels eenvoudig een eigen e-book webwinkel kunnen openen en beheren. Ook wordt er voorzien in faciliteiten in de boekwinkel om e-bookverkoop mogelijk te maken en e-books te promoten.

Naast de technische realisatie van het platform, zullen zowel de GAU als de KBb met eigen activiteiten komen om de kennis, kunde en adoptie onder de leden te vergroten. Aan uitgeverszijde kan hier gedacht worden aan het stimuleren van het vergroten van het titelaanbod en de verbeterde aanlevering van metadata. Aan de KBb-zijde zal er gewerkt worden aan een set met white label-oplossingen voor de (zelfstandige) boekhandel. Daarnaast zal de KBb praktijkgerichte voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen aanbieden om aansluiting bij het platform mogelijk te maken, zo blijkt uit een verslag op de website van de KBb.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie