HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OCLC introduceert OCLC WorldShare
09-12-2011
Nieuw datacenter deze week in Verenigd Koninkrijk geïmplementeerd.
OCLC lanceert het OCLC WorldShare platform, waarmee bibliotheekontwikkelaars, partners en andere organisaties een brede reeks applicaties kunnen creëren, configureren en aan anderen beschikbaar stellen, die nieuwe functionaliteit en waarde kunnen geven aan bibliotheken en hun gebruikers.

OCLC zal ook datacenters opzetten in alle delen van de wereld om OCLC WorldShare en andere diensten te ondersteunen. Het eerste datacenter buiten de Verenigde Staten wordt deze week in gebruik genomen in het Verenigd Koninkrijk. Andere datacenters zullen het komend jaar worden ingericht op het vasteland van Europa, in Australië en in Canada.

Jay Jordan, CEO/president OCLC: ‘De missie en de publieke doelstelling van OCLC zijn duidelijk in lijn met het concept van webschaal. We leveren infrastructuur en diensten die onze leden in staat stellen om het beheer van bibliotheken efficiënter te maken en om de zichtbaarheid en invloed van hun collecties te vergroten binnen populaire online gebruikersomgevingen. Dit werk is altijd van groot belang geweest. Nu zien we de behoefte aan meer van deze verbindende elementen, de diensten en systemen die het bibliotheken mogelijk maken nog meer van hun activiteiten en data gezamenlijk te benutten, op webschaal.’

Het OCLC WorldShare Platform faciliteert samenwerking en het beschikbaar stellen van apps binnen de bibliotheekgemeenschap, zodat bibliotheken zelfgebouwde toepassingen, toepassingen van partners en toepassingen van OCLC kunnen combineren. Daarmee kunnen de voordelen van elke afzonderlijke oplossing breed gedeeld worden in de bibliotheekwereld.

In de komende weken zullen deelnemers van pilotbibliotheken op het platform met leden van het OCLC Developer Network werken om nieuwe toepassingen te helpen creëren en ontwikkelen om de OCLC WorldShare App Gallery te vullen. Daar zullen gebruikers beschikbare apps zien en ze installeren in hun huidige werkomgeving. Ontwikkelaars kunnen hun creativiteit tonen, partners kunnen add on functionaliteit creëren en bibliotheekmedewerkers kunnen praktische, dagelijks bruikbare oplossingen vinden om hun werkwijzen te stroomlijnen en verbeteren.

De eerste services die zijn ontwikkeld op deze nieuwe technische infrastructuur zijn de Webscale Management Services, die voortaan OCLC WorldShare Management Services zullen heten, en applicaties bevatten voor circulatie, acquisitie en license management. Er zijn op dit moment al meer dan dertig bibliotheken die OCLC WorldShare Management Services gebruiken, en meer dan 150 bibliotheken wereldwijd hebben sinds september 2010 een contract getekend voor de nieuwe services.

In verloop van tijd zal OCLC andere OCLC-diensten en toepassingen samenbrengen onder de naam OCLC WorldShare, zoals resource sharing, uitleen binnen consortia, metadatamanagement en aanvullende applicaties. OCLC zal zijn op dit moment geïnstalleerde oplossingen voor bibliotheekbeheer onder hun bestaande merknamen blijven ondersteunen en verbeteren in lijn met de behoeften van bibliotheken.

OCLC WorldCat zal blijven dienen als naam voor gezamenlijke data, inclusief registers en de knowledge base, alsmede voor zoek&vind diensten als WorldCat.org en WorldCat Local.

Jordan: ‘OCLC WorldShare voorziet in een online platform voor collectieve innovatie in alle gezamenlijk gebruikte services, geïntegreerde toepassingen en gestroomlijnde bibliotheekprocedures. In combinatie met WorldCat zal OCLC WorldShare het werk van alle soorten bibliotheken ondersteunen om samen te werken op nieuwe, efficiëntere manieren, bedrijfskosten te verlagen en een aanzienlijk vergrote tevredenheid bij de gebruiker te bereiken.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie