Nederlanders beschouwen het internet als het leukste en tevens als het nuttigste medium, meer nog dan boeken en lezen, zo blijk uitt het achttiende Consumentenonderzoek van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak.
Middels dit Consumentenonderzoek heeft Stichting Lezen de leesattitude van de Nederlandse bevolking in kaart gebracht met de gevalideerde schaal van hoogleraar
Mia Stokmans (Universiteit van Tilburg).
Nederlanders vinden het lezen van boeken een leuke en nuttige activiteit om hun vrije tijd aan te besteden, maar hun waardering voor het internet ligt nog wat hoger, zo blijkt uit
berichtgeving op de website van Stichting Lezen.
86 procent van de Nederlanders boven de 13 jaar heeft wel eens een boek gelezen. Een overgrote meerderheid van deze groep mensen beschouwt dat als ontspannend (85%), interessant (82%), boeiend (80%), verrijkend (79%), leuk (78%), leerzaam (76%), vermakelijk (68%), fantastisch (68%), aantrekkelijk (67%), betekenisvol (62%), mentaal uitdagend (58%) en opwindend (51%).
Het lezen van boeken krijgt in vergelijking met het gebruik van andere media niet de hoogste waardering. Nederlanders beschouwen het internet als het leukste (93%) en tevens als het nuttigste (97%) medium. Daarna komt de televisie met 88% leuk en 79% nuttig. Papieren boeken worden door 81% leuk en door 76% nuttig genoemd en staan daarmee op de vierde plaats, nog na radio luisteren. Het e-book moet het vooralsnog afleggen tegen het papieren boek: 20% vindt het e-book leuk, 29% nuttig.
Het zijn vooral de vrouwen die van lezen houden.
Als meest genoemde leuke genres werden met name de thriller (68%) en de detective (63%) genoemd, maar deze worden dan weer minder nuttig gevonden (met resp. 23% en 26%). Voor literaire boeken ligt deze verhouding precies andersom: het genre voert met 53% de ranglijst aan van het nuttigste genre, maar 44% vindt het lezen van literatuur ook (heel) leuk.
Literaire boeken vallen met name bij vrouwen en hoger opgeleiden in de smaak. Vrouwen houden daarnaast meer van romantische boeken, streekromans en gedichten. Mannen lezen juist liever oorlogs- en verzetsboeken en sciencefictionboeken.