HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
DBNL uitgebreid met video's van dichters
13-12-2011
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is uitgebreid met videomateriaal, zo'n dertig uur beeld van dichters die werk van hun voorgangers voorlezen.
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks, naast een groot aantal studies en primaire bronnen op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuurgeschiedenis. Ondanks veler verzoek ontbrak beeld en geluid. De rechthebbenden achterhalen en de rechten aankopen, veelal bij tv-omroepen, zou te veel tijd en geld kosten. ‘Voor je het weet ben je jaren verder’, zegt hoofdredacteur René van Stipriaan in Knack.

Vorig jaar organiseerde DBNL bij wijze van jubileumfeest het festival De Langste Dag, tijdens welke meer dan 75 dichters werk van bewonderde voorgangers voordroegen. Al die optredens zijn opgenomen en nu – precies een jaar later – online toegankelijk gemaakt via de subwebsite De Langste Dag, waardoor er nu voor het eerst ook beeldregistraties beschikbaar zijn via DBNL.
Zo leest J. Bernlef drie gedichten van Jan Hanlo, interpreteert Ilja Leonard Pfeijffer werk van Lucebert en Joost van den Vondel en leest Menno Wigman Hendrik de Vries. Andere dichters van wie werk wordt voorgelezen zijn onder anderen Hans Faverey, Hadewijch, Multatuli, Herman de Coninck, Gerrit Achterberg en M. Vasalis.

De filmpjes zijn op drie manieren gerangschikt: per vertolkte dichter, per optredende dichter en per zaal.
Bij veel van de voordrachten zijn ook de teksten van de gedichten te vinden, zodat men mee kan lezen.
Behalve de voordrachten zijn op de website ook nog tien interviews (van ca 6-10 minuten) opgenomen, waarin enkele optredende dichters vertellen over de poëzie en over hun favoriete dichters.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie