HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Zes vestigingen Bibliotheek Helmond-Peel sluiten de deuren
15-12-2011
Als gevolg van de gemeentelijke bezuinigingen sluiten zes vestigingen van Bibliotheek Helmond-Peel vandaag en morgen definitief hun deuren. Het gaat om de dorpsbibliotheken in Helenaveen, Neerkant en Liessel en de Helmondse wijkfilialen Mierlo-Hout, De Bus en Brouwhorst
Van de huidige tien vestigingen van Bibliotheek Helmond-Peel blijven er in 2012 dan nog vier over, de centrale bibliotheek in Helmond en vestigingen in Deurne, Asten en Someren.

Het aantal openingsuren van de vestiging in Deurne zal in 2012 vanwege de bezuinigingen echter teruggaan van 43,5 naar 36 uur, aangezien de bibliotheek op donderdag niet meer open gaat, zo blijkt uit een bericht op de website van de bibliotheek.

 In januari 2012 zullen in Helenaveen, Liessel en Neerkant in de lokale basisschool servicepunten worden geopend. Deze servicepunten zijn speciaal bedoeld voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Als alternatief voor de gesloten vestigingen zullen ook in de Helmondse wijken in tien basisscholen servicepunten voor de jeugd worden ingericht. Hiertoe is op 7 december een convenant met het onderwijs gesloten die een verregaande samenwerking mogelijk gaat maken.

In Mierlo-Hout zal ouderenvereniging D'n Huijsakker het gebouw van de bibliotheek in januari gaan overnemen en exploiteren. Naast activiteiten voor ouderen wil de bibliotheek hier een nieuw project starten, de zogeheten Bestelbieb. Hiermee wil de bibliotheek voor ouderen en minder mobiele wijkbewoners een dienstverlening gaan bieden waarbij bibliotheekleden via internet een boek of andere media bij de hoofdbibliotheek kunnen bestellen. Via de vervoersdienst worden deze materialen dan op een locatie in de wijk afgeleverd waar deze kunnen worden opgehaald, zo meldt de bibliotheek op haar website. Daarnaast zal de ouderenvereniging in Mierlo-Hout een ophaal- en inleverpunt gaan beheren.

Ook in de wijken De Bus en Brouwhorst wordt, totdat de steunpunten in de wijk gerealiseerd zijn, het principe van de bestelbieb ingezet. In De Bus komt ook een ophaal- en inleverpunt en daarnaast een zogeheten 'boekenoutlet'. In deze outlet worden tweedehandsboeken van de bibliotheek verkocht.
In het filiaal in winkelcentrum Brouwhorst zal de bibliotheek tot er een nieuwe huurder gevonden is in samenspraak met de gemeente een tijdelijke tentoonstellingsruimte onderbrengen. Ook in Brouwhorst is sprake van een ophaal- en inleverpunt. Deze ophaal- en inleverpunten zullen een halve dag in de week open zijn en bemand worden door vrijwilligers.

Wethouder Van den Heuvel van Helmond zegt op de website van de gemeente Helmond naar aanleiding van de maatregelen: 'De aanleiding van alle veranderingen was een forse bezuiniging. Ik ben trots op de creativiteit en gedrevenheid die bij de bibliotheek maar zeker ook bij vrijwilligers is ontstaan om met deze uitdaging om te gaan. Wie had een jaar geleden voorzien dat we nu kunnen zeggen dat we de bezuiniging realiseren en tegelijkertijd de dienstverlening laten toenemen. Voor iedereen blijft de mogelijkheid om boeken te lenen. En ook nog in alle wijken. Een bijzonder voorbeeld van hoe van de nood een deugd gemaakt kan worden.'Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie