HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boeken nog steeds populair bij scholieren middelbaar onderwijs
20-12-2011
Uit een door scholieren.com uitgevoerd onderzoek onder 700 Nederlandse middelbare scholieren van de bovenbouw blijkt dat boeken nog steeds populair zijn bij scholieren, zo wordt bericht door de CPNB.
Scholieren.com is de grootste site voor en door Nederlandse en Vlaamse middelbare scholieren en werkt onder meer samen met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Meisjes (87%) lezen aanzienlijk meer boeken dan jongens (57%). Deze boeken vinden zij voornamelijk in de openbare bibliotheek (40%) gevolgd door ‘uit de kast thuis’ (24%). 7,6% koopt wel eens een boek met geld van de ouders, 14% doet dat met eigen geld en 11% krijgt wel eens boek cadeau.

Bijna de helft van de scholieren (44%) vindt het jammer dat ze de leukste boeken niet voor school mogen lezen en 34 % van de scholieren vindt het jammer dat er weinig nieuwe boeken op de literatuurlijst staan. Nog steeds is het zo dat meisjes gemiddeld meer voor hun plezier lezen dan jongens en dat het aantal gelezen boeken het hoogst ligt op het vwo, gevolgd door havo en vmbo, zo stelt de CPNB.

De populairste boeken, buiten de leeslijst om, zijn de reeks van Stephenie Meyer (Twilight, Breaking Dawn, New Moon en Eclipse), de Harry Potter boeken en het verfilmde Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay. De lijst wordt gedomineerd door de leesvoorkeur van meisjes. Onder de jongens is John Flanagan met zijn De Grijze Jager-serie favoriet. Ook J.K. Rowling en Dan Brown scoren hoog bij jongens.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie