HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Geen vaste boekenprijs meer voor wetenschappelijke boeken
22-12-2011
Afgelopen dinsdag stemde de Tweede Kamer in met een voorstel van VVD-Kamerlid Bart de Liefde om boeken die gemaakt zijn voor het HBO- en WO- onderwijs en die aan studenten voorgeschreven worden buiten de Wet op de Vaste Boekenprijs te laten vallen.
De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) in een reactie op haar website: 'De KBb en KBb Educatief maken zich ernstig zorgen over het besluit van de Tweede Kamer en zullen zich optimaal inspannen om wetenschappelijke boeken voor het HBO en WO onderwijs integraal binnen de Wet op de vaste boekenprijs te houden.'

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) toont zich in een reactie verrast maar tevreden: 'De wet  [op de vaste boekenprijs] heeft voor het wetenschappelijke boek een andere relevantie dan voor het algemene boek. De in het amendement aangevoerde argumentatie wordt dan ook door de wetenschappelijke uitgevers onderschreven. Behalve dat het wetenschappelijke boek als studieboek wordt voorgeschreven wordt het veelal via intermediairs of rechtstreeks aan wetenschappelijke instellingen geleverd. Het is de uitgever die bepaalt of een titel een algemeen of een wetenschappelijk boek is. Als het wetenschappelijke boek niet meer onder de wet valt, krijgen uitgevers meer mogelijkheden om met afnemers in uiteenlopende kanalen maatwerk-overeenkomsten te sluiten,' aldus het NUV.

Eerder deze maand werd bekend dat het kabinet niet van plan is de vaste boekenprijs helemaal af te schaffen, zoals sommige partijen zouden willen. Verantwoordelijk staatssecretaris Zijlstra vindt het gezien de economische crisis en de toch al zware tijden voor de boekensector niet de tijd om de vaste boekenprijs helemaal af te schaffen. 

De vaste boekenprijs lijkt echter steeds meer onder druk te komen. Behalve dat er voor wetenschappelijke boeken en schoolboeken nu waarschijnlijk een uitzondering zal worden gemaakt, is eerder door staatssecretaris Zijlstra al aangegeven dat hij voor e-books geen vaste prijs wil laten gelden.

Tijdens de behandeling in de Kamer werd de motie-Peters over een laag BTW-tarief voor digitale boeken aangehouden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie