HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bijna kwart meer uitleningen door Bibliotheek Antwerpen
22-12-2011
Het aantal uitleningen in de Antwerpse bibliotheken is in het laatste kwartaal van 2011 gestegen met 22%, ondanks de sluiting van zeven wijkbibliotheken eerder dit jaar.
Zoals we eerder berichtten hebben de Antwerpse bibliotheekvestigingen met ingang van 1 juli hun deuren moeten sluiten, in weerwil van protesten van scholen en buurtbewoners.

Cultuurschepen Philip Heylen van Antwerpen verwijst op Nieuwsblad.be nu naar de gunstige uitleencijfers om de noodzaak van de sluiting van de zeven filialen en van de reorganisatie van de bibliotheek te benadrukken. 'De dienstverlening is veel meer dan vroeger afgestemd op de wensen van de mensen. We hebben veel meer weekend- en avondopeningen, kortere uitleentijden doen boeken, dvd's en cd's veel meer circuleren en met meer dan 1,2 miljoen beschikbare materialen hebben we de grootste collectie van heel Vlaanderen. Er zijn intussen ook 54 bibpunten. Dat zijn minibibliotheekjes in kribbes en buurthuizen,' aldus Heylen.

'Het was niet verantwoord om bibliotheken open te houden waar maar één boek per twee uur ontleend werd', zo stelt Heylen. 'We bieden nu al meer bibliotheek voor meer mensen en door de besparingen kunnen we investeren in nog meer bibliotheken van de toekomst. Borgerhout krijgt aan de Bretel een hypermoderne, nieuwe districtsbibliotheek. In Hoboken vormt de bib de kern van het gloednieuwe UIThuis, en de nieuwe bib van Wilrijk zal in het voorjaar van 2013 de deuren openen.'

De schepen voor Cultuur is met name trots op de samenwerking met het onderwijs.
'De Antwerpse bibliotheken bereiken 92% van de basisscholen', zo stelt bibliotheekcoördinator Ingrid Kemma op Nieuwsblad.be. '50% daarvan maakt gebruik van de bibbus. In vergelijking met 2010 hebben de bibliotheken dit jaar 120 boekenpakketten extra geleverd. De derde bibbus, die in 2012 in gebruik wordt genomen, zal de frequentie opdrijven en ook de scholen bedienen die nu nog op de wachtlijst staan.'
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie