HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief samen verder
23-12-2011
Op voorstel van staatssecretaris Zijlstra van OCW heeft het kabinet vandaag besloten dat KB en NA zullen worden samengevoegd. De eenwording moet per 1 juli 2013 haar beslag krijgen.
De Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, en het Nationaal Archief (NA) zullen samengevoegd worden tot één organisatie. Dat besloot het kabinet vandaag op voorstel van staatssecretaris Zijlstra (OCW). De samenvoeging wordt gezien als een logisch vervolg op de verregaande samenwerking tussen beide instellingen, en is in lijn met het streven van het kabinet naar een compacte rijksoverheid. 1 juli 2013 is de geplande invoerdatum van de nieuwe organisatie. Klanten van beide nationale instellingen zullen een nog betere, want meer op elkaar afgestemde, dienstverlening kunnen verwachten, zo berichten KB en NA op hun respectieve websites (hier en hier).

Samenwerking op diverse fronten tussen NA en KB is al aan de orde: zo voeren ze gezamenlijk het programma Metamorfoze uit, en werken ze al jaren samen in conserveringsonderzoek. In 2005 opende kroonprins Willem-Alexander de tentoonstellingsruimte De Verdieping van Nederland waarin beide instellingen al diverse exposities van hun schatten hebben getoond. In de loop van dit jaar zijn voorbereidingen getroffen om intensivering van de samenwerking vanuit de beide organisaties vorm te geven. KB en NA willen de schaalvoordelen benutten die de combinatie van de instellingen - gevestigd in twee in elkaar overlopende panden in Den Haag - biedt en zo gezamenlijk de uitdagingen aangaan van het digitale tijdperk.

De KB is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), het NA is een agentschap van OCW. Voor de bestuurlijke samenvoeging zijn een wijziging van de Archiefwet en van de Wet op het Hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) noodzakelijk. Deze zullen het komende jaar worden voorbereid. Beide organisaties komen bij voorkeur samen in één ZBO. Het streven is het hele traject in anderhalf jaar te voltooien, waarbij invoering van de nieuwe organisatie per 1 juli 2013 het uitgangspunt is.

Bas Savenije, algemeen directeur KB: ‘De toekomst van de informatievoorziening en van het erfgoed is digitaal. KB en NA staan daardoor voor vergelijkbare uitdagingen in duurzame bewaring van en toegang tot digitale informatie. Samen zoeken naar oplossingen hiervoor bouwt logisch voort op de bestaande samenwerking, zal tot meer synergie leiden tussen bibliotheek- en informatieveld en tot betere dienstverlening voor onze gezamenlijke klanten.’

Martin Berendse, directeur NA .en algemene rijksarchivaris: ‘Nationaal Archief en Nederlandse archiefsector staan in de digitale tijd voor enorme uitdagingen. Het papieren geheugen toegankelijk houden én een veilige haven worden voor alle digitaal geboren records. Als een volgende generatie Nederlanders ons vraagt wat NA en KB hebben gedaan om die grote klus te klaren zal het antwoord zijn: krachten gebundeld op het moment dat het er écht op aan kwam. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe organisatie als sleutelspeler in onze kennisinfrastructuur een motor voor digitale duurzaamheid, open data, onderzoek en informatie-uitwisseling zal worden. Archiefvormers, archiefsector en archiefgebruikers zullen hier allemaal van profiteren.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie