HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Brugge kan toestroom studenten nauwelijks aan
29-12-2011
De Bibliotheek Brugge wordt in deze kerstperiode overspoeld door studenten die op zoek zijn naar plekken om te studeren. De Brugse centrale bibliotheek Biekorf heeft haar maximumcapaciteit van 150 plaatsen daardoor ondertussen bereikt.
Het tekort aan studieplaatsen is zo nijpend dat enkele Brugse jongerenverenigingen, waaronder Jong VLD en de Jeugdraad, eerder dit jaar al aan de alarmbel trokken en om maatregelen vroegen, zo meldt Nieuwsblad.be.

Het fenomeen van studenten die tijdens de blokperiodes samen studeren, is niet nieuw. Sinds enkele jaren zitten bibliotheken tijdens de examenperiodes vol met lerende jongeren.
‘Als je om tien uur 's morgens toekomt, mag je het al vergeten om nog een plaatsje te vinden. Hierdoor moeten sommige studenten noodgedwongen terug naar huis. Het personeel van de bibliotheek zegt dat ze niet meer kunnen doen. Bovendien benadrukken zij dat de bibliotheek geen studieruimte is,' aldus Jong VLD'er Jonas Vanhauter.

Verantwoordelijk schepen Yves Roose erkent het probleem, maar stelt dat de stad al het maximum doet om de studenten op te vangen. ‘We hebben speciaal voor deze examenperiode zoveel mogelijk stoelen bijgezet, zodat iedereen op een veilige en haalbare manier kan studeren. Bovendien mogen wij ook onze reguliere lezers niet vergeten. Die hebben nog amper plaats om te zitten in de bibliotheek. We zijn momenteel zestig uur per week open, wat al tien uur meer is dan vorig jaar. Meer kan gewoon niet. Er zijn voorlopig geen leegstaande gebouwen beschikbaar. Dus dat is ook geen optie.' Roose vindt dat de hogescholen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ‘De enige oplossing die ik zie, is dat de hogescholen hun bibliotheken openstellen tijdens de vakantie,'  zo wordt Roose geciteerd op Nieuwsblad.be. De hogescholen stellen echter dat het niet zo eenvoudig is om hun bibliotheken tijdens de kerstperiode open te houden omdat daarvoor de hele campus moet worden opengesteld.

In januari maakte ook de Bibliotheek Gent al melding van een stormloop van studenten op de studieplaatsen in de bibliotheek. De bibliotheek plaatste een filmpje op YouTube dat toont hoe de studenten de bibliotheek bestormen in hun jacht op studieplaatsen. 'Niet dat we problemen hebben met de studenten. Integendeel, zelfs. We hebben het filmpje gemaakt om nog eens aan te tonen dat de bibliotheek van karakter aan het veranderen is. Waar de mensen vroeger naar de bib kwamen om er zaken te ontlenen en ermee naar huis te trekken, evolueren we meer in de richting van een verblijfsbibliotheek. De mensen komen naar hier om ter plekke te lezen, om opzoekingen te doen. Of dus, zoals de studenten nu, om er te komen blokken,' zo zegt Luc Bauwens, directeur van de Bibliotheek Gent, op Nieuwsblad.be.

Binnen enkele jaren tijd is het 'sociaal studeren' in de bibliotheek een wijd verbreid fenomeen geworden, zo wordt gesteld op het weblog van de BIbliotheek Gent. Om in die behoefte te voorzien stelt de Bibliotheek Gent in de examenperiodes de Achilles Musschezaal met 120 extra studieplekken voor studenten open. 'Maar de bibliotheekbezoekers die in de bib iets komen opzoeken of iets willen kiezen en uitlenen hoeven zich geen zorgen te maken. De bibliotheek zorgt er voor dat er steeds een aantal zitplaatsen voor hen vrij blijven.'Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie