HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB: platform met gedigitaliseerde boeken uit 18e en 19e eeuw komt er voor de zomer
06-01-2012
Het door de Koninklijke Bibliotheek (KB) aangekondigde platform via welke 160.000 met hulp van Google gedigitaliseerde rechtenvrije boeken uit de 18e en 19e eeuw beschikbaar zullen worden gesteld, is volgens Webwereld vertraagd door de strikte voorwaarden die Google stelt. De KB ontkent echter dat dit de reden voor de vertraging is en stelt dat voor de zomer de eerste collecties op het platform zullen worden gepresenteerd.
Op 14 juli 2010 ondertekenden de KB en Google een overeenkomst waarin bepaald werd dat Google de KB zou helpen bij het digitaliseren van 160.000 rechtenvrije titels uit de periode 1700-1870. Google neemt de kosten hiervoor grotendeels voor zijn rekening, maar claimt wel de commerciële rechten van de scans.

Volgens Webwereld zijn de voorwaarden die Google stelt echter zo strikt dat de KB hierdoor beperkt wordt in zijn voornemen de gedigitaliseerde titels via een eigen platform beschikbaar te stellen. De KB moet van Google voorkomen dat gebruikers de boeken verspreiden of commercieel gebruiken. Een onuitvoerbare taak om te controleren, aldus Webwereld. Dit zou de reden zijn waarom het platform nog niet gelanceerd is. De KB zou de afgelopen vier maanden bezig zijn geweest met te bedenken hoe de digitale boeken binnen deze voorwaarden aangeboden kunnen worden.

In een reactie laat de KB echter weten dat het bericht van Webwereld 'feitelijke onjuistheden' bevat. De planning en inhoudelijke presentatie van dit platform staan los van de contractafspraken met Google, de contractvoorwaarden met Google belemmeren de KB geenszins om het gedigitaliseerde materiaal op een platform beschikbaar te stellen, aldus de KB.
'Het project met Google ligt in het geheel niet stil en verloopt volgens planning; er wordt door de KB en Google dagelijks hard gewerkt aan de digitalisering van 160.000 boeken. De eerste scans hiervan komen in de loop van januari beschikbaar via Google Books en zullen in eerste instantie via de catalogus van de KB vindbaar zijn. Daarnaast ontwikkelt de KB een platform waarop al het gedigitaliseerde materiaal van de KB wordt samengebracht; voor de zomer worden hierop de eerste collecties gepresenteerd,' zo stelt de KB in de reactie.

Webwereld plaatste in september al vraagtekens bij het contract en bij de haalbaarheid van het platform, gegeven de strikte voorwaarden. KB-directeur Bas Savenije liet toen in een reactie tegenover Informatie Professional blijken zich geen zorgen te maken over de voorwaarden van Google: 'Als we volgend jaar de scans van Google ontvangen en die zelf ook beschikbaar stellen, plaatsen we een disclaimer die waarschuwt dat commercieel gebruik niet mag. En we onderzoeken de mogelijkheid om substantieel downloaden tegen te gaan.'  Savenije meldt in zijn reactie dat de KB bezig is met het ontwerpen van een eigen platform. 'Wij digitaliseren onze boeken van vóór 1870 met Google of wij kunnen ze niet digitaliseren. Die keus is dus eenvoudig. Ja, wij willen de scans ook zelf beschikbaar stellen, dat mag ook en daarvoor ontwerpen we momenteel een platform,' aldus Savenije.

KB-woordvoerder Mireille Kok zegt tegenover Webwereld dat de vertraging van de lancering ook te maken heeft met de fusie van de KB en het Nationaal Archief. 'We bespreken met het Nationaal Archief de mogelijkheid voor het aanbieden van alle gedigitaliseerde bestanden van beide instanties,' aldus Kok.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie