HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Halfjaar respijt voor bibliobussen Berkelland en Noordwest Veluwe
08-01-2012
In Berkelland en Noordwest Veluwe is besloten de bibliobus, die wegens bezuinigingen zou moeten verdwijnen, nog een halfjaar te handhaven omdat een goed alternatief op dit moment nog ontbreekt.
De gemeente Berkelland besloot in mei 2011 tot een bezuiniging van 500.000 euro (50 %) op het bibliotheekwerk, waardoor Bibliotheek Oost-Achterhoek, waarvan het werkgebied zich uitstrekt over de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, zich genoodzaakt zag de bibliobus op te heffen.
Bij wijze van alternatief zouden in de kleine kernen van Berkelland zogeheten dorpsböke gerealiseerd worden, kleine uitleenpunten die per locatie jaarlijks 2600 euro subsidie van de gemeente krijgen en die beheerd zullen moeten gaan worden door de bewoners zelf (cq vrijwilligers). Extra financiering voor deze dorpsböke moet komen uit sponsoring en ledenacties. In vier grotere kernen van Berkelland (Ruurlo, Eibergen, Borculo, Neede) moeten servicepunten van circa 200 m2 komen, voornamelijk gericht op de jeugd van 0-14 jaar.
Omdat het nog even duurt voordat in de kleine kernen (behalve in Geesteren, waar het uitleenpunt binnenkort open zal gaan) dorpsböke gerealiseerd zullen zijn, blijft de bibliobus nog een halfjaar rijden, zo meldt Bibliotheek Oost-Achterhoek op haar website.

Ook de Bibliotheek Noordwest Veluwe heeft in overleg met de gemeenten Harderwijk en Nunspeet besloten de Bibliobus nog een half jaar langer te laten rijden in de plaatsen Hulshorst, Vierhouten, Hierden, Horst/Telgt en Speuld. Ook hier werd vorig jaar besloten de dienstverlening via de bibliobus met ingang van 1 januari 2012 vanwege bezuinigingen te beëindigen, maar is er nog geen alternatief beschikbaar. De bibliotheek overlegt met een aantal scholen over een structurele oplossing. De komende maanden zal hierover meer duidelijkheid komen, zo meldt de Stentor.

In Overijssel is met ingang van dit jaar nog maar één bibliobus over, de zogeheten IJsselbus zo meldt de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD). De andere Overijsselse bibliobus, die de bibliotheekvoorziening verzorgde in ondere andere Ommen en Deventer, de zogeheten Reggebus, is eind vorig jaar opgeheven. De IJsselbus bedient de volgende Overijsselse gemeenten: Borne, Kampen, Hof van Twente, Zwolle, Hardenberg, Losser, Hengelo.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie