HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Eindhoven start proef met bibliotheekpunten in basisscholen
12-01-2012
Bibliotheek Eindhoven start binnenkort met een pilot met bibliotheekpunten in basisscholen. De pilot volgt op de definitieve sluiting van de Eindhovense vestiging Herzenbroeken. De bibliotheekpunten bieden een alternatieve bibliotheekfunctie aan leerlingen van de basisscholen. De bibliotheekpunten openen naar verwachting in februari hun deuren.
Bibliotheek Eindhoven zal in het kader van de pilot een samenwerkingsconvenant tekenen met vier basisscholen in stadsdeel Tongelre en met de gemeente Eindhoven. Het betreft de basisscholen De Boog, BoschAkker, de Driesprong en ‘t Karregat.

De bibliotheekpunten in de basisscholen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen de Bibliotheek Eindhoven, koepelorganisaties SKPO en SALTO, de betreffende basisscholen en de gemeente Eindhoven. Afgesproken is dat alle partijen zullen bijdragen aan het slagen van de pilot. Zo stellen de scholen ruimte ter beschikking, zorgen zij voor vrijwilligers voor het bemensen van het bibliotheekpunt en investeren zij mede in leesmaterialen. De Bibliotheek Eindhoven levert boeken en professionele leesconsulenten. De gemeente Eindhoven neemt tot slot de initiële kosten van onder meer de inrichting voor haar rekening. De bibliotheek, de basisscholen en de gemeente slaan hiermee de handen ineen om kinderen te stimuleren in hun leesgedrag door lezen leuk te maken en leesmaterialen toegankelijk en dicht bij de basisschoolkinderen aan te bieden, zo stelt Bibliotheek Eindhoven.

De pilot in de basisscholen loopt tot juli 2012, maar de intentie is om de bibliotheekpunten blijvend in de basisscholen te huisvesten en het concept uit te breiden naar alle basisscholen in Eindhoven. Omdat veel basisscholen deel uitmaken van een spilcentrum, zal worden bekeken of de collectie op termijn uitgebreid kan worden met materialen voor nul- tot vierjarigen.

Eerder opende de Bibliotheek Eindhoven al een bibliotheekpunt in woonzorgcentrum Vitalis Berckelhof, als alternatieve bibliotheeklocatie voor volwassenen, nadat het filiaal Herzenbroeken in de wijk Tongelre dicht ging. Op deze locatie zal voorlopig ook een kleine collectie voor nul- tot vierjarigen worden ondergebracht.

De realisering van de bibliotheekpunten als alternatief voor het opgedoekte flliaal Herzenbroeken is een van de maatregelen die de Bibliotheek Eindhoven zich genoodzaakt zag te nemen in het kader van een ingrijpende bezuinigingsoperatie. De Einhovense gemeenteraad stemde op 5 juli vorig jaar in met een fikse korting op het bibliotheekwerk. Andere bezuinigingsmaatregelen zijn onder andere het terugbrengen van het aantal openingsuren, het afstoten van de collectie cd's en muziekdvd's, het stoppen met het organiseren van activiteiten voor volwassenen, het afvloeien van medewerkers met tijdelijke contracten en het schrappen van achttien arbeidsplaatsen (8 FTE).

Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Trudy Albers
4-11-2012 00:55
Toch wel erg dat er zoveel bibliotheken worden gesloten en dat daarvoor in de plaats een steunpunt komt. Zeker nu er zo bezuinigd gaat worden de komende jaren.
Prinses Laurentien doet haar best om het lezen te promoten voor de jeugd maar er zijn ook ouderen die het een feest vinden om naar de bibliotheek te gaan.

De overheid moet zich schamen, dit is een verarming van de leescultuur.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie