HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekenweekgeschenk voor het eerst in Nederland én Vlaanderen
16-01-2012
Het Boekenweekgeschenk van Tom Lanoye is getiteld Heldere hemel en komt uit in een oplage van ten minste 894.000 exemplaren. Voor het eerst komt het Boekenweekgeschenk ook uit in Vlaanderen.
Dit werd door de CPNB bekendgemaakt tijdens de recente editie van Vers voor de Pers.
Tijdens de Boekenweek van dit jaar staat het thema ´Vriendschap en andere ongemakken´ centraal, alle mooie, maar vooral ook minder mooie kanten van vriendschap. De Boekenweek duurt van 14 tot en met 24 maart 2012.

Het Boekenweekgeschenk Heldere hemel is gebaseerd op een waargebeurd voorval, namelijk het neerstorten van een onbemande Sovjet-Russische MiG-23 in een Belgisch gehucht tijdens de nadagen van de Koude Oorlog.
Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de Boekenweek cadeau gedaan door de boekhandel bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken en is ook als e-boek en als luisterboek beschikbaar.
In Vlaanderen komt Heldere hemel uit als Geschenkboek van de Literaire Lente, die duurt van 14 t/m 31 maart 2012. In Vlaanderen verschijnt het in een oplage van 61.000 exemplaren. Tijdens Vers voor de Pers gaf directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer van de CPNB aan dat de komende editie van de Boekenweek moet leiden tot een intensivering van de literaire samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Van Nispen spreekt met Boek.be, het Vlaamse equivalent van de CPNB, over andere vormen van samenwerking. Directeur Geert Joris van Boek.be is enthousiast dat de Nederlandse en Vlaamse boekenclubs hun handen ineen hebben geslagen voor het Boekenweekgeschenk. ´Het Nederlandse taalgebied betreft een markt van 22 miljoen mensen.´ De Nederlandse Taalunie juicht de samenwerking toe. ´We krijgen te weinig te zien en te horen van elkaars literatuur,´ aldus algemeen secretaris Linde van den Bosch.

Het Boekenweekessay is van Nico Dijkshoorn en is getiteld Verder alles goed. In het Boekenweekessay verkent Nico Dijkshoorn aan de hand van brieven en ansichtkaarten de chemie van vriendschap.
Het Boekenweekessay ligt vanaf 14 maart voor € 2,50 in de boekwinkel. Iedereen die tijdens de Boekenweek lid wordt van de openbare bibliotheek krijgt een limited edition van het essay cadeau. Het cadeau voor de leden van bibliotheken is, zoals al enkele jaren gebruikelijk, een Geschreven portret van de schrijver van het Boekenweekgeschenk, met ter afsluiting een prijsvraag over leven en werk van Lanoye.

Traditiegetrouw biedt de Nederlandse Spoorwegen als hoofdsponsor van de Boekenweek haar reizigers de kans om een dag gratis te reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk. Dit jaar is dat op zondag 18 maart.

Woensdagavond 21 maart staat Tom Lanoye eenmalig en exclusief in Koninklijk Theater Carré met Sprakeloos op de planken. Zijn tragikomische roman Sprakeloos heeft Lanoye verwerkt tot een monoloog waarin niet alleen zijn moeder, maar zijn hele jeugd tot leven komt.

Met De Vriendendienst, Schrijvers zoeken vrienden krijgt de Boekenweek op 24 maart een grootse finale in boekenstad Deventer. De Lebuïnuskerk wordt die avond omgebouwd voor een eredienst voor de vriendschap. Naast Tom Lanoye en Nico Dijkshoorn treden onder anderen Joost Zwagerman, Willem Jan Otten, Stine Jensen, Franca Treur en Tommy Wieringa op.

Voor meer informatie, zie de website over de Boekenweek.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie