HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Apple zet met lancering iBooks 2 en iBooks Author in op onderwijs
23-01-2012
Apple heeft afgelopen donderdag in het Guggenheimmuseum in New York enkele nieuwe producten gelanceerd waarmee het bedrijf zich met name wil richten op het educatieve boek: de apps iBooks 2 en iBooks Author.
Phil Schiller, senior president marketing van Apple, tijdens de presentatie in New York: 'Wij willen het studieboek opnieuw uitvinden. We spreken van een nieuwe studieboekenervaring op de iPad.'

iBooks is een al bestaande applicatie waarmee gebruikers van de iPad digitale boeken konden aanschaffen. In de nieuwe versie iBooks 2 worden studieboeken aan de app toegevoegd die zijn verrijkt met interactieve en multimediale elementen: diagrammen, 3D-beelden, animaties en video's. In de nieuwe iBooks app kunnen studenten met multitouch op meerdere manieren door hun studieboeken navigeren en interacteren met 3D-modellen en grafieken die in de e-books opgenomen zijn. Het wordt ook mogelijk om interactieve vraag- en antwoordgedeelten toe te voegen. Het e-book geeft direct feedback op de door de student ingevulde antwoorden. Ook wordt de student verder verwezen naar andere delen van het e-book.

De studieboeken krijgen een eigen sectie in de iBookstore. Deze sectie bevat lesboeken over wiskunde, biologie, scheikunde, geometrie en natuurkunde van McGraw-Hill en Pearson, de twee belangrijkste uitgevers van studieboeken in de Verenigde Staten. Deze lesboeken zijn momenteel alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten. Lesboeken van uitgeverij Houghton Mifflin Harcourt worden binnenkort toegevoegd. Deze uitgeverijen zijn samen goed voor ongeveer 90 procent van alle studieboeken in de VS. iBooks 2 is beschikbaar voor iPhone, iPad en iPod Touch vanaf versie iOS 4.2 of nieuwer. iBooks 2 is vanaf vrijdag gratis te downloaden in de App Store. De boeken moeten 14,99 dollar of minder gaan kosten.

Naast iBooks 2 presenteerde Apple ook iBooks Author, waarmee iedereen zelf interactieve lesboeken en andere e-books kan maken. iBooks Author wordt aangeduid als een soort samenvoeging van de Apple-applicaties Keynote en Page. Hiermee kan een iBook-auteur kiezen uit verschillende sjablonen om een e-book mee maken. Gebruikers kunnen foto's, filmpjes, Keynote-presentaties of Microsoft Word-bestanden naar verschillende templates slepen om zo pagina's op te maken. Interactieve elementen (presentaties, 3D elementen, video's) zijn te beheren en in het e-book te plaatsen via een galerie.
Ook iBooks Author is vanaf vrijdag gratis beschikbaar in de Mac App Store. Apple verdient wel de gebruikelijke 30% op de via het bedrijf verkochte e-books. Auteurs kunnen hun zelf samengestelde e-books direct vanuit iBooks Author aanbieden in de iBookstore.

De eerste reacties van experts op het gebied van digitale boeken lijken positief, maar er worden ook kritische kanttekeningen geplaatst, zoals het feit dat Apple ook hier weer een eigen ecosysteem wil creëren door niet toe te staan dat de met iBooks Author gemaakte e-books geëxporteerd kunnen worden naar ePub, de open standaard. Ook wordt er op gewezen dat het ertoe zou kunnen leiden dat de lezer overspoeld gaat worden door e-books van wisselende kwaliteit, waardoor een bepaalde vorm van curatie nodig is om door de bomen het bos nog te zien.
Het meest gehoorde punt van kritiek heeft echter betrekking op een clausule in de gebruikersovereenkomst die inhoudt dat betaalde boeken die met iBooks Author zijn gemaakt, alleen via de iBookstore verkocht mogen worden. Daarbij claimt Apple niet alleen het recht op gebruik van de software, maar ook op de creaties die met die software zijn gemaakt.
Wiebe de Jager wijst er verder nog op dat de kans groot is dat talloze zelfgemaakte e-books film- en fotomateriaal bevatten waarop auteursrechten van derden rusten. 'Apple roept flink wat auteursrechtelijke problemen over zich af, zodra iBooks Author in gebruik wordt genomen door auteurs die minder goed op de hoogte zijn van het auteursrecht,' aldus De Jager.

Tegelijk met de nieuwe iBooks-versie en iBooks Author presenteerde Apple vorige week overigens ook nog een app voor  iTunes U(niversity). 
iTunes U vormt momenteel de grootste catalogus van gratis educatieve content ter wereld voor universiteiten. Via iTunes U worden lespakketten, inclusief video's van colleges, beschikbaar gemaakt. Via de app kunnen ook syllabi worden opgevraagd. Met de app kan een docent zijn colleges geven, kunnen notities worden gemaakt en opdrachten aan klassen worden gegeven. Docenten kunnen via de app berichten en opdrachten naar hun studenten sturen, die vervolgens ook in iBooks verschijnen. Een automatische takenlijst laat zien welk huiswerk je nog moet maken. Alle gerelateerde materialen voor een cursus zoals video’s, teksten, audio en andere documenten zijn voortaan op één plek te vinden.
De app zal niet alleen beschikbaar zijn voor universiteiten, maar ook voor middelbare scholen.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie