HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OCLC integreert Article Exchange in WorldCat Resource Sharing
24-01-2012
OCLC meldt dat na een geslaagde proef van vijf maanden de Article Exchange-functie nu beschikbaar is in WorldCat Resource Sharing
Deze site voor documentuitwisseling stelt bibliotheekgebruikers in staat artikelen in pdf, tiff en andere bestandsoorten op te halen die voor hen via interbibliothecair leenverkeer (IBL) zijn aangevraagd.

Article Exchange biedt een enkelvoudige, veilige plek waar uitlenende bibliotheken aangevraagde artikelen kunnen plaatsen en waar lenende bibliotheken en hun gebruikers door middel van IBL aangevraagde artikelen kunnen ophalen, zo stelt OCLC. Uitlenende bibliotheken scannen documenten en laden die op de site, waarna ze de aanvragende bibliotheek melden dat het document beschikbaar is. De site genereert een unieke URL met wachtwoord voor elke document. Met een e-mailknop kan de uitlener het e-mailadres van de lener toevoegen en de link direct naar de bibliotheek sturen. Als een bestand is gedownload blijft het nog vijf dagen of vijf keer opvraagbaar. Ongeopende bestanden worden na dertig dagen verwijderd. Een bestand kan maximaal vijf keer worden gedownload per URL/wachtwoord-combinatie.

De nieuwe functie wordt geleverd zonder meerprijs aan OCLC bibliotheken die WorldCat Resource Sharing gebruiken.

'Article Exchange is een deponeerbox voor IBL-gebruikers,' aldus Katie Birch, portfolio director delivery services bij OCLC. 'Het is documentlevering in de cloud en ondersteunt onze webschaalstrategie om efficiencyverbetering te leveren die nieuwe manieren mogelijk maakt van samen gebruiken van bronnen en innovatie.'

Enkele dagen geleden meldde OCLC ook een 'eResource Adviesraad' ingesteld te hebben om het bedrijf te helpen bij de verdere ontwikkeling van een eResource-strategie. Deze raad van tien bibliotheekdirectieleden gaan OCLC begeleiden bij het vormen van een nieuwe strategie voor beheer van elektronische bronnen (ERM) op webschaal. 
OCLC stelt: 'Aangezien bibliotheekinvesteringen in en gebruikersaanvragen voor elektronische bronnen blijven toenemen, moeten bibliotheken op een effectieve manier deze bronnen beheren naast hun gedrukte materialen. OCLC heeft als antwoord op deze verandering een strategie ontwikkeld voor het toevoegen van content onder licentie en met open access in WorldCat, het bouwen van de knowledge base voor elektronische bronnen, het uitbreiden van IBL ten behoeve van elektronische artikelen en het introduceren van een hele set aan nieuwe diensten voor elektronische materialen. Tot die set behoren link resolving, acquisitie en een license manager voor beheer van abonnementen, toegang, licenties, leveranciers en rechten. De adviesraad geeft OCLC advies over deze strategie en over een duidelijke berichtgeving daaromtrent. De raad onderzoekt ook nieuwe manieren waarop het coöperatief kan helpen de zichtbaarheid van elektronische collecties te maximaliseren en tegelijk de totale kosten te reduceren voor het aanschaffen, beheren en zichtbaar maken van elektronische collecties,' aldus OCLC.  

De tien leden van de adviesraad komen met name uit de Verenigde Staten en Duitsland. Voor de samenstelling van deze raad, zie het persbericht van OCLC.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie