HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jan Lauwereyns wint VSB Poëzieprijs
26-01-2012
De VSB Poëzieprijs 2012 is gewonnen door Jan Lauwereyns. De Vlaamse dichter krijgt de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel voor zijn bundel Hemelsblauw.
Lauwereyns ontving de prijs gisteravond tijdens een feestelijke bijeenkomst uit handen van juryvoorzitter Kathleen Ferrier. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 25.000,- en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen.

De jury schrijft over Hemelsblauw in de laudatio onder andere: 'Hemelsblauw is (...) een bundel waarin elk jurylid andere en nieuwe aspecten vond: humor en lyriek, het verweven van werelden en wereldbeelden, lef en ook elegische stilte, die parabolisch en toch niet moralistisch is en die geslaagd is in het combineren van wetenschap en poëzie. Een bundel die taal als voertuig hanteert om tot zorgvuldig opgebouwde gedichten te komen waarin ook zeker de emotie niet ontbreekt. Een bundel, zo beamen alle juryleden, waarmee de poëzie een nieuwe weg inslaat, een bundel die ons uitnodigt misschien wel geheel nieuwe horizonten te verkennen.'

Lauwereyns werkte als neuropsycholoog aan verschillende instituten in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Japan. Momenteel is hij verbonden aan de Kyushu Universiteit in Fukuoka. Lauwereyns debuteerde in 1999 met Nagelaten sonnetten, waarmee hij werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. Naast zeven dichtbundels schreef hij een roman, Monkey business, waarin een aap in een wetenschappelijk laboratorium zijn lot als proefdier overdenkt.

De andere vier genomineerde bundels voor deze achttiende editie van de prijs waren: Ezelskaakbeen van Peter Ghyssaert, Gerichte gedichten van Willem Jan Otten, Dode kamer van Erik Spinoy en Eiland berg gletsjer van Anne Vegter.

De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en wordt ieder jaar uitgereikt aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorgaande jaar.

Sinds afgelopen jaar vindt de uitreiking van de VSB Poëzieprijs plaats op de vooravond van Gedichtendag en is de organisatie ervan in handen van Poetry International. Het VSB fonds maakt zowel de poëzieprijs als de Gedichtendag, die vandaag plaatsvindt, financieel mede mogelijk. Het fonds hoopt dat dit leidt tot meer aandacht voor poëzie en de genomineerde dichters.

Voor meer informatie over de Gedichtendag en een interview met Joke van Leeuwen, de auteur van de gedichtendagbundel, zie dit artikel.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie