HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Halle neemt Bib Bang Award 2011 in ontvangst
26-01-2012
Vorige week heeft de Bibliotheek Halle officieel de Bib Bang Award in ontvangst genomen.
De Bib Bang Award is een initiatief van Locus, het Vlaamse Steunpunt voor bibliotheken, cultuur-en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid, en wordt jaarlijks uitgereikt aan een bibliotheek die met een goede marketingactie op een frisse en opvallende manier promotie maakt en zo het bibliotheekwezen van zijn stoffig imago ontdoet.

De prijs bestaat uit een kunstwerk van Pieter Fannes, geïnspireerd op de actie van Bibliotheek Halle, dat een prominente plek in de bibliotheek gekregen heeft.

De jury van de Bib Bang 2011 was enthousiast over de marketingactie van Bibliotheek Halle tijdens de afgelopen Bibliotheekweek, getiteld 'Dankzij de bib'. De jury prijst in het juryrapport (word-document) met name de digitale component, de goede lokale vertaling, gebruikmakend van mooie materialen en in samenwerking met stevige partners en de interactie met de gebruikers.

Tijdens de Bibliotheekweek van 2011 (van 15 tot 23 oktober) verzamelde Bibliotheek Halle via speciaal ontworpen kaarten ruim 230 getuigenissen van bibliotheekbezoekers over wat men zoal waardeert aan de bibliotheek. Deze getuigenissen stelde de bibliotheek ten toon, zowel binnen de muren van de bibliotheek als in het straatbeeld.
Daarnaast werden in samenwerking met de afdeling Fotografie van de lokale kunstacademie De Meiboom vijftien bibliotheekgebruikers geportretteerd. Deze portretten moesten verschillende aspecten van de bibliotheek weerspiegelen. Affiches met de portretten werden binnen en buiten het bibliotheekgebouw aangebracht, zodat ook van buitenaf de bibliotheek letterlijk een gezicht kreeg. De vijftien portretten werden ook vertoond op een gigantisch zeildoek dat aan de gevel werd gehangen. De verhalen áchter de vijftien portretten waren als slagzin te lezen op de affiches, en meer uitvoerig in het portretboek, dat tijdens de Bibliotheekweek ter inzage bij de balies lag. De bibliotheek publiceerde ook een digitale versie van dit portretboek op haar website.
Verder kon iedereen die op 15 of 19 oktober de bibliotheek bezocht, zich laten fotograferen. Deze actie werd gesponsord door een lokale fotograaf. Ruim 300 bibliotheekbezoekers werden tijdens de bibliotheekweek op deze manier met hun lievelingsboek gefotografeerd en ook die foto's werden tentoongesteld.

Bibliotheek Halle heeft een uitvoerige beschrijving (pdf) gemaakt van het project.

Intussen bereidt Bibliotheek Halle een uitbreiding van het bestaande pand voor. Er komt een moderne aanbouw die de beschikbare oppervlakte moet verdubbelen. 'Het nieuwe gebouw moet de bib nog een prominentere plaats geven in het Halse straatbeeld. Volgens de plannen wordt de bibliotheek nog meer dan nu een ontmoetingsplaats met een lage drempel waar men gemakkelijk binnen en buiten kan wandelen. Er komt onder meer meer ruimte voor multimedia, boeken en tijdschriften. Er is eveneens een cafetaria gepland. Er komt een nieuwe hoofdingang langs de Arkenvest en ook de huidige inkom met vijver wordt hertekend,' aldus schepen van Cultuur Mark Demesmaeker in De Standaard.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie