Cubiss en Bibliotheekhuis Limburg zijn voornemens per 1 oktober 2012 te gaan fuseren, een samengaan waarvoor in het najaar van 2010 de basis werd gelegd.
Met deze samenwerking versterkt de nieuwe organisatie haar positie in Zuid-Nederland aanzienlijk, zo wordt
bericht op de website van de Brabantse fusiepartner.
Cubiss en
Bibliotheekhuis Limburg zijn de eerste provinciale serviceorganisaties die op deze manier hun krachten bundelen en lopen hiermee vooruit op de landelijke ontwikkelingen in de bibliotheekbranche.
Beide partijen investeerden het afgelopen jaar fors in hun aanbod en continueren dat in gezamenlijkheid. De fusie heeft daarmee tot gevolg dat de nieuwe onderneming een uitgebreid pakket aan producten en diensten kan aanbieden aan de bibliotheeknetwerken en individuele klanten. De nieuwe organisatie kan zo beter en vooral ook efficiënter anticiperen op branche- en marktontwikkelingen en op de veranderende marktvraag.
Om de beoogde efficiencyslag te realiseren, zal voor veel activiteiten de huidige hoofdvestiging van Cubiss in Tilburg als uitvalsbasis dienen. Voor de directe dienstverlening aan de Limburgse bibliotheken komt er een front-office in Limburg. Aan de uitwerking van het gemeenschappelijke bedrijfsmodel wordt op dit moment gewerkt. In het proces van integratie wordt uiteraard met grote zorgvuldigheid en aandacht omgegaan met de belangen van klanten, subsidieverstrekkers en medewerkers.
Henk Snier, directeur Cubiss: ‘Onder aan de streep levert de fusie gewoonweg ook een betere organisatie op. Door de samenwerking kunnen we samen huidige en toekomstige klanten beter van dienst zijn. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.’
Jeroen Seeverens, directeur Bibliotheekhuis Limburg: ’Waar de functie van bibliotheken in onze informatiemaatschappij steeds belangrijker wordt, staat de traditionele bibliotheekorganisatie steeds vaker ter discussie. Provinciale serviceorganisaties vormen daar geen uitzondering op. Wij geloven dat we in Cubiss een partner gevonden hebben waarmee we kunnen anticiperen op de eisen van het nieuwe informatietijdperk. Zodat we juist nu meerwaarde kunnen blijven creëren voor onder meer bibliotheken en hun gebruikers.’