HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek.nl garandeert volledig ingerichte en operationele NBC+ per 1 januari 2013
09-02-2012
Op 31 januari jl heeft Bibliotheek.nl de Algemene Voorwaarden verstuurd die van toepassing zijn op de te realiseren landelijke digitale infrastructuur. In de begeleidende brief wordt onder meer de garantie gegeven dat er op 1 januari 2013 sprake is van een NBC+ die 'volledig ingericht en operationeel is'. 
Een belangrijke voorwaarde voor het succesvol aansluiten op de digitale infrastructuur betreft de overgang van de inzet van de Aquabrowser naar de Nationale Bibliotheek Catalogus Plus (NBC+), aldus Stichting Bibliotheek.nl (BNL), die 'gezien de impact van deze transitie' de harde garantie doet dat er per 1 januari 2013 sprake is van een NBC+ die volledig ingericht en operationeel is en een vergelijkbaar aantal nationale en lokale bronnen ontsluit.

Bibliotheek.nl voegt hier aan toe: 'Mochten wij deze datum niet halen, dan bieden wij een financiële compensatie aan voor het door u te verlengen Aquabrowser-contract van € 0,005 per maand per inwoner in uw werkgebied voor een periode van maximaal 3 maanden. Indien deze periode niet afdoende is treden wij in overleg met de VOB voor een collectieve regeling.'

Terzijde wordt opgemerkt dat de aanbesteding voor het Open Zoekplatform ten behoeve van de NBC+ volgens planning verloopt en naar verwachting vanaf dit najaar kan worden aangeboden.

Het opstellen en wijzigen van de Algemene Voorwaarden heeft plaatsgevonden en zal in de toekomst plaatsvinden na overleg met de VOB, die de collectieve belangen van de openbare bibliotheken hierbij behartigt, zo stelt Bibliotheek.nl. De Algemene Voorwaarden zijn zo algemeen en flexibel mogelijk ingestoken, omdat de door BNL te leveren diensten enerzijds nog niet geheel zijn uitgekristalliseerd en anderzijds continu zullen worden uitgebreid, zo valt te lezen op de website van Stichting Bibliotheek.nl.


Overigens meldde Bibliotheek.nl eerder al dat door de Inkoopcommissie van de VOB het basispakket Digitale content voor 2012 is vastgesteld. De belangrijkste wijzigingen zijn het verdwijnen van de regionale krantenbank van LexisNexis (wegens te weinig belangstelling) en het feit dat MuziekWeb CDR vanaf 2012 door BNL wordt bekostigd, en daarmee niet meer ten laste komt van het budget van de Inkoopcommissie.
Toegevoegd aan het basispakket zijn Muziekwebluister van het CDR, waardoor de complete collectie van de CDR (4,5 miljoen tracks) binnenkort streaming te beluisteren is in de bibliotheek, met 5 connecties per bibliotheek, en e-books via de portal Public Library Online.  Ook wordt de eBooks eregalerij uitgebreid met meer rechtenvrije titels, en er wordt een app en website ontwikkeld met gratis e-books. Verder is nog toegevoegd De Slimme Nieuwslezer NT1 van Edia.  Er wordt een 1-jarige overeenkomst gesloten voor het op korte termijn afnemen van 2000 log-ins, die zijn bedoeld voor bibliotheekleden. Zij kunnen ook buiten de bibliotheek gebruikmaken van de Slimme Nieuwslezer.
Meer informatie is te vinden in de brief die naar bibliotheken is gestuurd.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie