HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Twee Vlaamse bibliotheekprojecten genomineerd voor E-award 2012
09-02-2012
Bibliotheek Bornem en WINOB (West-Vlaams InformatieNetwerk van Openbare Bibliotheken) behoren met respectievelijk de projecten Digigids en Start to Game in de bib tot de tien genomineerden voor de E-award 2012, die wordt uitgereikt in het kader van de Vlaamse Digitale Week 2012.
Uit de lijst met tien genomineerden worden uiteindelijk vier organisaties gekozen die een prijs in ontvangst mogen nemen. Er worden een hoofdwinnaar en twee eervolle vermeldingen geselecteerd door de jury en er wordt een publieksprijs uitgereikt.
De hoofdwinnaar krijgt een openingsfeest in het kader van de Digitale Week cadeau. De prijsuitreiking vindt plaats op 16 maart 2012 tijdens de studiedag van de Digitale Week in het Vlaams Parlement.

Over het project Digigids van Bibliotheek Bornem meldt de website van de Digitale Week: 'De bibliotheek van Bornem heeft het verkleinen van de digitale kloof altijd als een van haar kernopdrachten gezien. Al sinds enkele jaren spant de ploeg van Bib Bornem zich in om een toegankelijke introductie tot de digitale wereld en het internet aan te bieden aan zowel bibklanten als niet-klanten. Om dat te bereiken werken ze nauw samen met andere organisaties uit de gemeente. De Digigids is de online neerslag van die inspanningen. Het is een gratis wordpressblog dat fungeert als basisnaslagwerk voor beginners, een verzameling handleidingen voor gevorderden en collega's, en een leuke plaats om digitale ideeën op te doen voor wie gewoon nog wat wil oefenen of verkennen.'

Over het project Start to Game van WINOB: 'In de bib kan groot en klein, jong en ouder binnen de bibliotheekmuren kennismaken met het uitgebreide aanbod van consoles, videogames en accessoires. Op 1 oktober 2009 ging Start to Game van start en omvatte een unieke rondreizende gameroom. Sinds december 2010 kwam daar een compacte flightcase bij en kan je in twaalf bibliotheken gedurende twee maanden kosteloos gamen. In elke deelnemende bib wordt een gametoernooi georganiseerd met een afsluitende finale met de bekroning van de Beste Bib Gamer (B²G) van West-Vlaanderen. Naast een gameroom vind je in de bibliotheken informatie over gaming en kun je er tal van activiteiten bijwonen. Start to Game is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de soms omstreden, maar uitdagende en veelzijdige cultuurvorm van de videogames. De klassieke opdracht van bibliotheken rond geletterdheid wordt naast leesbevordering uitgebreid met een digitale variant. De doelstelling van bibliotheken – iedereen de kans geven zich maximaal te kunnen ontwikkelen – blijft ongewijzigd. Dit project geeft de bib bovendien een imagoboost bij jongeren.'

De andere acht genomineerde projecten zijn:
* Computerbuddy’s - Seniorendienst Stad Gent
* Digikriebels - Digitaal.Talent@Gent
* De interactieve leerkracht - KAHOSL
* DigiNatives - Link in de Kabel vzw
* Byte me! - Jeugdwerknet
* Initio - CKG Kapoentje vzw
* Beste buur, beste burgemeester - Vormingplus Antwerpen
* Gent in 3D - Stad Gent

Voor meer informatie over alle genomineerde projecten, zie hier.

Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 12 maart 2012, 12.00 uur, via het stemformulier.

De Digitale Week wordt jaarlijks georganiseerd. De activiteiten tijdens de Digitale Week worden georganiseerd door een keur aan plaatselijke organisaties in heel Vlaanderen en Brussel, waaronder ook talloze bibliotheken. Ze organiseren laagdrempelige activiteiten waarbij het gebruik van multimedia centraal staat. Hiernaast is er tijdens de Digitale Week een grote publiciteitscampagne in heel Vlaanderen en zijn er studiedagen in het Vlaams en federaal parlement. Via deze drie benaderingen probeert de Digitale Week de digitale kloof te dichten.

Dit jaar vindt de Digitale Week plaats van 21 tot en met 27 april.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie