HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
3 maart LimburgLAB-dag over leefbaarheid in kleine kernen
14-02-2012
Op 3 maart 2012 is de eerste LimburgLAB-dag ('Limburg Actief Betrokken') over de leefbaarheid in de Limburgse kleine kernen en buurten. Ook de Limburgse bibliotheken zijn betrokken bij dit initiatief.
Door ontwikkelingen als vergrijzing, individualisering en krimp raakt het voorzieningenpeil in de kleine kernen steeds verder aangetast en wordt het organiserend vermogen van burgers en verenigingen steeds belangrijker, zo wordt gesteld op de website van Bibliotheekhuis Limburg.

Vanwege deze veranderingen is het nuttig en nodig om meer de samenwerking op te zoeken om in de dorpen en buurten te bouwen aan sterke gemeenschappen. Daarom hebben 23 Limburgse organisaties besloten op 3 maart a.s. een themadag over leefbaarheid en zelfsturing te organiseren, waarbij de rode draad is dat men op zoek gaat naar ideeën om de (verbindende) kracht en zelfredzaamheid van burgers verder te versterken

Tijdens deze dag zal Bibliotheekhuis Limburg aanwezig zijn met een informatiestand over producten en diensten in relatie tot leefbaarheid in kernen en wijken.

Met het onlangs gelanceerde project Digidorp willen de Limburgse bibliotheken mede bijdragen aan de leefbaarheid in de kleine kernen. Digidorp is een online community. Via de website kunnen dorpsbewoners, verenigingen en instanties met elkaar in gesprek komen en daarnaast van allerlei faciliteiten gebruik maken. Een combinatie van informatie, communicatie en interactie, aldus Bibliotheekhuis Limburg.  'Met Digidorp wil de Openbare Bibliotheek haar plek en (ontmoetings)functie in de kleine kernen van Limburg ook digitaal voortzetten en zo bijvoorbeeld in dorpen waar door bezuinigingen geen fysieke punten meer zijn ingericht, het serviceniveau op peil houden. Met Digidorp helpt de bibliotheek bewoners die dat nodig hebben op weg met het gebruik van nieuwe media en biedt ze een eenvoudig platform om die kennis in de praktijk te brengen. De bibliotheek werkt samen met enkele kartrekkers uit het dorp om de basis van de website op te zetten. Onder begeleiding wordt de website in gebruik genomen. De bibliotheek faciliteert, inhoudelijk ligt het beheer bij het dorp,' zo valt te lezen op de website.

Naast de oplevering van een community platform, traint de bibliotheek de bewoners ook in het gebruik van Digidorp. In een aparte workshop social media, internetgeschiedenis en Digidorp krijgen bewoners daarnaast een kijkje in de laatste ontwikkelingen van het internet en krijgen ze handige tips and tricks aangereikt.

Zie ook dit filmpje en dit filmpje over Digidorp.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie