HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
2011: goed jaar bibliotheken Groningen
15-02-2012
Ondanks de bezuinigingen waren er meer bezoekers en uitleningen en nam het aantal leden toe.
De bibliotheken in de stad en provincie Groningen kijken terug op een goed jaar, zo bericht Biblionet Groningen. Ondanks bezuinigingen en de sluiting van een aantal vestigingen en bibliobussen was 2011 een jaar van groei, waarbij zowel de bibliotheken als de website meer bezoekers trokken dan in 2009 en 2010 het geval was geweest. Tevens nam het aantal leden toe.

In 2011 sloten vijf bibliotheken hun deuren en werden twee van de vijf bibliobussen uit de roulatie genomen. Desondanks steeg het aantal uitleningen met 5,3% en was er na stabilisatie in 2010, een lichte stijging van het aantal leden te zien. Het aantal bezoekers van de bibliotheken nam ten opzichte van 2010 toe met er 1,7%. Meer dan de helft van het aantal bibliotheekleden is in de provincie Groningen onder de achttien, ofwel ongeveer 95.000 kinderen en jongeren. Met BoekStart weet de bibliotheek de allerjongsten aan zich te binden: in 2011 zorgde het leesbevorderingsproject voor een toename van leden tussen de 0 en de 18 maanden oud van bijna 30%.

Rob Pronk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Biblionet Groningen: ‘Ondanks het zware weer is het voor de bibliotheken heel belangrijk om te blijven innoveren. Dit geldt zowel voor onze bibliotheekvestigingen als voor de digitale dienstverlening. We hebben in 2011 weer vier bibliotheken (Grootegast, Leens, Midwolda en Stadskanaal) ingericht volgens onze beproefde bibliotheekformule, die nu echt z’n vruchten begint af te werpen. Maar ook digitaal timmeren we aan de weg. We proberen het de klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken met bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanuit huis te reserveren en te verlengen. Blijkbaar voorziet dit in een behoefte, want het gebruik van de website steeg explosief, met maar liefst 13,9%.’

Lees hier meer over de wapenfeiten van de bibliotheken in Groningen in 2011.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie