HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
NRC: bibliotheek is de leesmotor van Nederland
21-02-2012
NRC Handelsblad stelt dat uit in opdracht van NRC Boeken uitgevoerd onderzoek blijkt dat de bibliotheek 'de echte leesmotor van Nederland' is.
Uit een Toplijst met de meest uitgeleende boeken in de periode juli 2010-juni 2011, die de Stichting Leenrecht voor NRC Handelsblad heeft gemaakt, leidt de krant af dat het met name kinderboeken en door vrouwen geschreven thrillers zijn die het meest geleend worden in de openbare bibliotheek. 

De helft van de eerste 100 titels op de lijst bestaat uit jeugdboeken, een derde uit thrillers. De jeugd heeft daarbij een voorkeur voor seriewerken, zoals de boeken van Francine Oomen, Paul van Loon, Carry Slee en de boeken over de ‘supermuis’ Geronimo Stilton. De thriller Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt was in de genoemde periode het meest uitgeleende boek, aldus NRC Handelsblad.

In totaal leenden de Nederlanders in de periode juli 2010-juni 2011 100 miljoen maal een boek van een bibliotheek, waarvan 51% kinderboeken en 49% boeken voor volwassenen. De 500 ‘bestleners’ zijn goed voor 5 miljoen van die uitleningen, zo meldt NRC

Volgens Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van de CPNB, laat de lijst zien dat de bibliotheek ‘de leesmotor van Nederland’ is.

Dick Schram, hoogleraar leesbevordering aan de Vrije Universiteit, noemt het opmerkelijk dat de bibliotheek zo belangrijk is voor de Nederlandse jeugd, maar acht de rol van de openbare bibliotheek op het gebied van leesbevordering niet te onderschatten. 'Deze lijst laat duidelijk zien dat kinderen door zowel ouders als hun school worden aangespoord om te gaan lezen,' aldus Schram. Omdat veel ouders minder geld te besteden hebben, lenen de kinderen daarom de boeken bij de bibliotheek.

In de recent verschenen Amerikaanse studie Understanding the children’s book consumer in the digital age wordt overigens eveneens geconcludeerd dat bibliotheken met betrekking tot kinderen nog steeds een belangrijke rol spelen op het gebied van leesbevordering. 
Uit het door Bowker Market Research uitgevoerde onderzoek onder 2000 ouders van kinderen van 0-12 jaar en onder 1000 tieners in de leeftijdscategorie 13-17 jaar blijkt dat de bibliotheek in weerwil van de opkomst van Amazon.com nog steeds een belangrijke rol speelt bij het ontdekken van boeken. Op de vraag hoe men op het spoor was gekomen van goede boeken voor hun kinderen van 7-12 jaar, werd in 72% van de gevallen gezegd dat de kinderen zelf met de titels waren gekomen, gevolgd door de boekhandel als 'ontdekkingsplaats' (44%), en 34% de bibliotheek. Daarna volgen nog onderwijzers als bron voor verwijzingen naar boeken (met 31%) en de schoolbibliotheek (met 28%).
Voor de leeftijdscategorie 0-6 jaar worden als drie belangrijkste genoemd: boekhandel (42%), schoolboekenbeurzen (25%) en openbare bibliotheken (23%).
Volgens The Digital Shift blijkt uit de studie ook dat jongeren boeken vaker dan voorheen waardevol noemen. In 2011 zou 23% van de ondervraagde jongeren aangegeven hebben dat boeken voor hen belangrijk zijn, terwijl dat in 2010 nog 17% was.

The Digital Shift verwijst ook naar door Library Journal en Bowker PubTrack Consumer uitgevoerd onderzoek onder de titel Patron Profiles, waarin de term 'Power Patron' gehanteerd wordt.
Deze zogeheten 'Power Patrons' bezoeken de bibliotheek ten minste een keer per week. Van deze Power Patrons heeft 39 procent kinderen jonger dan achttien jaar. Volgens het onderzoek kan de Power Patron een sleutelrol worden toegedicht vanwege diens 'symbiotic relationship between library patronage and consumer book purchasing'. 37 Procent van de Power Patrons koopt weleens boeken die zij eerst bij de bibliotheek geleend hebben en 61 procent van de Power Patrons heeft boeken aangeschaft van schrijvers die zij hebben ontdekt in hun plaatselijke bibliotheek. 'In short: public libraries are prime "discovery zones" for high quality, "curated" content in all formats for all ages.' aldus Barbara Genco van Library Journal tegenover Digital Shift. 'It’s exciting to have data to back the sense that library use is also an economic engine for the book industry,' aldus Rebecca T. Miller, hoofdredacteur van School Library Journal en betrokken bij Patron Profiles. Ze vervolgt: 'Publishers now have proof of how libraries support their business models, and we hope this will guide their thinking on how best to partner with libraries to foster the most robust culture of literacy possible.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie