HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB biedt bijna 200.000 e-books te leen aan
21-02-2012
De Koninklijke Bibliotheek (KB) laat weten haar leden sinds kort meer dan 180.000 internationale wetenschappelijke e-books aan te bieden via het platform EBook Library.
De E-books zijn online beschikbaar via EBook Library en zijn daarnaast voor een periode van een week te downloaden. De e-books zijn full text doorzoekbaar; KB-leden kunnen eigen annotaties toevoegen of een persoonlijke leeslijst creëren. Het gaat voornamelijk om Engelstalige boeken op het gebied van de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, aldus de KB. Ereaders.nl verwijst echter naar een blogpost van Raymond Snijders, informatiespecialist bij Windesheim, waarin hij constateert dat de collectie ook een grote hoeveelheid managementboeken (zo’n 40.000), boeken over de kunsten en onderwijs (elk circa 10.000 e-books) en informatica (ruim 9000 e-books) bevat.

De KB noemt EBook Library samen met duizenden abonnementen op gerenommeerde internationale e-tijdschriften 'het nieuwe, digitale hart van onze context- en referentiecollectie'. De e-tijdschriften waarmee de collectie nu is uitgebreid, zijn full text doorzoekbaar via het platform van EBSCO. Ook dit zijn vooral Engelstalige e-tijdschriften op het brede terrein van geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.

Uit een in het najaar van 2011 uitgevoerd klanttevredenheidsonderzoek blijkt overigens onder meer dat zowel de leden van de KB als de websitebezoekers liever zien dat er meer gedigitaliseerde bronnen beschikbaar komen dan dat de functionaliteit van bestaande bronnen wordt verbeterd.
Uit dit onderzoek blijkt verder dat de geïnterviewden in eerste instantie zoeken naar digitale publicaties via Google en de digitale collecties van de KB en andere bibliotheken. Een derde van de klanten van de KB beschikt over een e-reader of tablet computer om digitale publicaties te kunnen lezen; voor het grondig of ter ontspanning lezen geeft meer dan 80% van de klanten de voorkeur aan een gedrukt boek boven een digitaal exemplaar.
Voorts komt uit het onderzoek naar voren dat de belangrijkste doelgroepen van de KB, wetenschappers en studenten, samen tweederde van het ledenbestand vormen; de helft hiervan heeft een historische belangstelling. Van de KB-leden is bijna 60% ook lid van een universiteitsbibliotheek en de helft ook van een openbare bibliotheek. Leden gaven de KB gemiddeld een 7,8 als rapportcijfer.
Bezoekers van de website die geen lid zijn van de KB waarderen de online dienstverlening met een 7,6. Zij gebruiken de site vaker voor hobby of ontspanning, terwijl leden de website van de KB meestal voor studie of wetenschappelijk gebruik bezoeken. Net als bij de leden heeft de helft van deze websitebezoekers een historische belangstelling, zo meldt de KB. De gebruikers van de KB-website zijn vaker boven de 50 en zijn qua opleidingsniveau vergelijkbaar met de gemiddelde Nederlander. Deze groep is actief gebruiker van internet en bezoekt naast de KB-website ook vaak websites van verwante instellingen. Ze blijven gemiddeld 4 minuten op de website en 80% bezoekt de KB-website één tot drie keer per jaar.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

agnes klitsie
24-2-2012 12:55
Leuk om ook uit dit onderzoek te zien dat de klanten voor ontspanning en voor grondig liever een fysiek boek hebben. Dat maakt de toekomst van de openbare bibliotheek wat rooskleuriger. Maar hoe wordt dat probleem van het fysieke non-fictie boek opgelost als het aanbod van uitgeverijen steeds kleiner wordt?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie