HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek.nl sluit contract met OCLC
29-02-2012
Alle openbare bibliotheken worden met hun collectie aangesloten op het GGC, de Collectie Nederland wordt via WorldCat wereldwijd vindbaar op het internet.
Stichting Bibliotheek.nl heeft in nauw overleg met het SIOB en de VOB een dienstenovereenkomst afgesloten met OCLC om alle openbare bibliotheken met hun complete collectie aan te sluiten op het Gemeenschappelijke Geautomatiseerde Catalogiseersysteem (GGC). Dit wordt gezien als een stevig fundament onder de Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC). Bovendien wordt de gezamenlijke bibliotheekcollectie (‘Collectie Nederland’) wereldwijd vindbaar op het internet via WorldCat.

Tot nu toe was hoofdzakelijk de collectie van veertien Plusbibliotheken opgenomen in het GGC, waardoor veel openbare bibliotheekcollecties op internet niet of slecht vindbaar waren. Met de komst van de Nationale Bibliotheekcatalogus, die Bibliotheek.nl eind dit jaar oplevert, moet daar verandering in komen.

De Nationale Bibliotheekcatalogus is een vrij toegankelijke nationale publiekscatalogus waarin in ieder geval alle media van de openbare bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek zijn opgenomen. Via de NBC kan de eindgebruiker zoeken in een zeer uitgebreid aanbod aan titels. Bibliotheekleden kunnen vervolgens via de NBC titels aanvragen die hun eigen bibliotheek niet heeft. Dit wordt allemaal mede mogelijk door de nu bij OCLC ingekochte diensten.

Dit jaar worden naar verwachting alle 170 basisbibliotheken op de NBC aangesloten. Bibliotheek.nl en OCLC werken al samen bij de registratie van de totale titel- en bezitsgegevens van de bibliotheken in het GGC.

Met de nu afgesloten dienstenovereenkomst wordt de deelname van alle openbare bibliotheken afgedekt en tevens een besparing gerealiseerd voor bibliotheken die deze diensten al afnamen bij OCLC.

Voorts is Picarta/Publiekwijzer tegen een gereduceerde prijs in de overeenkomst opgenomen, waarmee een flink bedrag ten goede zal komen aan het budget van de VOB-Inkoopcommissie Digitale Content.

De dienstenovereenkomst tussen Bibliotheek.nl en OCLC is een aanvulling op de bestaande overeenkomst die door het Consortium Gemeenschappelijke Informatie-Infrastructuur (GII) is afgesloten. Eind dit jaar gaan de deelnemers aan het GII-consortium onderhandelen over de toekomstige invulling van dit contract, waarbij tevens de voorwaarden voor de dienstenovereenkomst tussen Bibliotheek.nl en OCLC worden meegenomen. Zo moeten deze overeenkomsten in de sector ook voor de langere termijn volledig op elkaar aansluiten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Maria Wezendonk
29-2-2012 10:49
Fijn dat de overeenkomst is getekend.  Ik hoop dat de NBC ook daadwerkelijk eind dit jaar opgeleverd wordt: een flinke verbetering in de dienstverlening van de Nederlandse bibliotheken!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie