HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Europees project 'A Gateway to European Newspapers online' gelanceerd
01-03-2012
De Koninkljke Bibliotheek meldt dat met ingang van februari 2012 zeventien Europese instituten gestart zijn met een gezamenlijk project om hun krantencollecties beter toegankelijk te maken, getiteld 'A Gateway to European Newspapers online'
De toegang tot deze krantencollecties is nog steeds vrij versnipperd, onder andere door de verschillende ingangen per bibliotheek, ontoereikende OCR (Optical Character Recognition) resultaten en problemen met metadata en segmentatie, zo stelt de KB. Het project is er op gericht de komende drie jaar deze problemen op Europees niveau aan te pakken en zo de krantencollecties beter toegankelijk te maken. Meer dan 10 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s zullen worden toegevoegd aan Europeana.

Het project is zowel gericht op aggregatie als op verrijking van het krantenmateriaal voor The European Library en Europeana en zal werken aan oplossingen voor diverse problemen op het gebied van gedigitaliseerde kranten. 

Alle bibliotheken die deelnemen aan het project zullen hun full-text en gedigitaliseerde krantenmateriaal vrij van juridische restricties aan Europeana leveren. Speciale aandacht gaat uit naar de kranten gepubliceerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, als belangrijke toevoeging aan de bronnen die al verzameld zijn tijdens het huidige project Europeana Collections 1914-1918.

De Koninklijke Bibliotheek leidt het werkpakket ‘Verrijking van gedigitaliseerde kranten’, terwijl The European Library verantwoordelijk is voor het werkpakket ‘Aggregatie en presentatie van gedigitaliseerde kranten voor Europeana’. Ook een gedeelte van het historische krantenmateriaal van de KB zal via dit project op artikelniveau in Europeana worden aangeboden, zo meldt de KB

De kick-off meeting van het project vindt vandaag en morgen plaats bij de projectcoördinator, de Staatsbibliothek zu Berlin.

De andere Europese instituten die naast de KB en The European Library betrokken zijn bij het project zijn: Staatsbibliothek zu Berlin (coördinator), National Library of Estonia, Österreichische Nationalbibliothek, National Library of Finland, Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg, Bibliothèque nationale de France, National Library of Poland, University of Salford, CCS Content Conversion Specialists GmbH, Stichting LIBER, National Library of Latvia, National Library of Turkey, University Library of Belgrade, University of Innsbruck, Landesbibliothek Dr. Friedrich Tessmann, The British Library.

European Newspapers wordt als ICT-PSP project, type Best Practice Network gefinancierd door de Europese Commissie. Dit houdt in dat er wordt gewerkt aan praktische toepassingen van applicaties en services die in andere projecten zijn ontwikkeld.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie