HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Uitgeversverbond: door uitblijven generieke regeling zijn e-books mogelijk juist sneller te leen in bibliotheken
01-03-2012
Voorzitter Geert Noorman van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) stelt dat het uitblijven van een generieke regeling voor e-books tussen uitgevers en bibliotheken kan betekenen dat e-books juist sneller in de bibliotheken te krijgen zijn.
Zoals eerder bericht maakten de betrokken partijen twee dagen geleden bekend dat er geen generieke regeling komt voor het uitlenen van e-books via de openbare bibliotheek.  De uitgevers zullen nu individueel benaderd worden door NBD Biblion om per uitgever e-books in te kopen, in nauw overleg met de VOB Inkoopcommissie en Bibliotheek.nl.

Noorman zegt tegenover Boekblad (inloggen nodig) dat de vrijheid die bibliotheken nu krijgen om met individuele uitgeverijen afspraken te maken, de bibliotheken juist de kans geeft om sneller e-books te kunnen gaan uitlenen.  ‘Anders moet je eerst iedereen op één lijn krijgen op het gebied van pricing, formats, licensing enzovoorts. Nu kan de bibliotheek met een uitgeverij die er al klaar voor is, snel tot zaken komen,' aldus Noorman in Boeklad.

Noorman noemt een aantal redenen om geen generiek contract te sluiten:  Er is geen wettelijke verplichting, zoals bij het leenrecht. Het is door het ontbreken van een vaste prijs moeilijk en mogelijk zelfs verboden om een collectieve prijs af te spreken. En omdat de markt zich nog niet heeft ontwikkeld, is het onduidelijk welk model moet worden gehanteerd.
Volgens Noorman zal blijken dat uitgeverijen graag in zee gaan met bibliotheken op het gebied van e-books. ‘Uitgevers zien in dat het tijdelijk ter beschikking stellen van e-boeken een geweldige mogelijkheid is om een boek onder de aandacht van het publiek te brengen. Het kan best dat het marktvergrotend werkt, omdat mensen niet meer naar de bibliotheek moeten maar vanuit huis een e-boek kunnen lenen,' aldus Noorman in Boekblad.

Voorzitter Pierre Spaninks van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV) spreekt echter van een gemiste kans en vindt dat uitgevers en bibliotheken kostbare tijd hebben verloren. Spaninks pleit voor hervatting van de gesprekken, waarbij dan ook de auteurs en vertalers betrokken moeten worden.  ‘Wij willen nog twee wegen verkennen. Of een uitbreiding van de wettelijk verplichte leenregeling of de weg die nu bewandeld wordt: de rechten aan uitgevers overdragen en hen het laten afkaarten. We hebben nu nog te weinig zicht op modaliteiten en de gevolgen daarvan, niet in de laatste plaats de financiële, om een keuze te maken,' zo stelt Spaninks in Boekblad.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

ABR
4-3-2012 20:38
Kan iemand mij uitleggen waarom een geldverslindende instantie als Bibliotheek.nl belastinggeld gebruikt om de marktwerking rondom e-books te verstoren? 

Voor het geld dat Bibliotheek.nl kost, en wat ze wegtrekken bij de bibliotheken hadden ze iedere Nederlander een paar e-books cadeau kunnen geven. Dat bevordert pas het lezen van e-books bij de Nederlander.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie