HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Tropeninstituut dicht door bezuinigingen
06-03-2012
Als gevolg van de overheidsbezuinigingen ziet het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) zich genoodzaakt per 1 april a.s. zijn Museumbibliotheek te sluiten voor het publiek, zo maakte het KIT gisteren bekend.
De Museumbibliotheek, ook wel het Kenniscentrum van het Tropenmuseum genoemd, is gehuisvest in het Tropenmuseum in Amsterdam, dat onderdeel is van het KIT.

Het Tropeninstituut noemt de sluiting een onvermijdelijk gevolg van de bezuinigingen die het ministerie van Buitenlandse Zaken het KIT in 2011 oplegde.

In oktober 2011 kreeg het KIT van het ministerie van Buitenlandse Zaken te horen dat het met ingang van 2013 de financiering van de culturele afdelingen van het KIT beëindigt. Deze financieringsstop treft de afdelingen Information & Library Services, Tropentheater en Tropenmuseum. Het KIT onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de financiering van zijn culturele activiteiten onder te brengen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. In het kader hiervan vinden gesprekken plaats met externe partijen over mogelijke samenwerking en gezamenlijke bezuinigingsmogelijkheden, zo meldt het KIT.

Het KIT heeft langs juridische weg bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen bezuinigingen door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De verwachting is dat deze zomer duidelijk wordt hoe de rechter het bezwaar van het KIT beoordeelt.

De zogenoemde KIT Bibliotheek blijft overigens wel open. 'Gebruikers en belangstellenden kunnen na 1 april terecht bij de andere bibliotheek van het KIT: de KIT Bibliotheek. Deze bibliotheek blijft open en is gespecialiseerd in internationale samenwerking en Nederlandse koloniale geschiedenis. De collectie bestaat onder meer uit een miljoen wetenschappelijke publicaties – waarvan een groot deel online beschikbaar is, diverse websites over ontwikkelingssamenwerking en meer dan 30.000 landkaarten van 1579 tot heden,' zo meldde het KIT op 6 maart.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie