HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Schrijverssteun voor Bibliotheek Leersum
09-03-2012
Jeugdboekenauteur schrijft een open brief aan de gemeente.
De kinder- en jeugdboekenauteur Greet Beukenkamp heeft haar ongenoegen over de mogelijke sluiting van de Bibliotheek Leersum, een vestiging van Regiobibliotheek Z.O.U.T, verwoord in een open brief aan het college en de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug:

'Bij deze wil ik mijn verbijstering uitspreken over de dreigende sluiting van de bibliotheek in Leersum. Iedereen weet hoe belangrijk lezen is. Niet alleen voor volwassenen, maar vooral voor kinderen. Kinderen die geen toegang hebben tot boeken lopen al heel snel een achterstand op die niet meer in te halen is.

Vooral in een tijd van crisis is de bibliotheek belangrijker dan ooit. Veel ouders kampen op het ogenblik met financiële problemen; en als er een keuze moet worden gemaakt tussen het kopen van eten en het betalen van de energierekening, of het aanschaffen van een kinderboek, dan is de keuze gauw gemaakt. Maar gelukkig is er dan de bieb nog.
Maar dan dreigt de gemeente in zijn oneindige wijsheid om die bibliotheek maar te sluiten. Dat betekent dus dat er een groot aantal kinderen in Leersum nauwelijks nog zullen lezen en vaak juist de kinderen die het hard nodig hebben.

Bovendien is het sluiten van de bibliotheek kapitaalvernietiging. Want wat als de economie weer aantrekt? Heeft de gemeenteraad er wel eens bij stilgestaan hoeveel het kost om een nieuwe bibliotheek op te starten? Dat is vele malen meer dan de besparing van € 200.000,- per jaar die ze beogen door de bieb te sluiten. Stel de crisis duurt tot 2018. Dat is na de sluiting nog vier jaar. De besparing is dan € 800.000,-. Ik denk dat een nieuwe bibliotheek echt wel wat meer kost.
Denk na leden van de gemeenteraad voordat u een heel dom besluit neemt!'

Overigens maakte Greet Beukenkamp ook deel uit van een groep schrijvers woonachtig in  de gemeente Utrechtse Heuvelrug die zich reeds eerder uitgesproken hebben tegen de sluiting.
Tijdens de raadsvergadering waarin de sluiting aan de orde kwam sprak Jac Vroemen namens deze schrijvers zijn verontwaardiging uit over de sluiting.
Vroemen zegt onder andere in zijn toespraak: 'Wij staan niet alleen in ons protest. Inmiddels heeft ook de Landelijke vereniging van letterkundigen een brief aan u gericht met dezelfde strekking als de onze. Wij willen u die strekking niet alleen laten lezen, maar ook laten HOREN, en zijn blij met deze gelegenheid om in te spreken. Welnu, gemeentebestuur: u onderschat het belang van LEZEN, en van de betekenis van een lokale bibliotheek. En wij zeggen: wie een bibliotheek sluit draait het licht uit! (...) De 'bieb' moet blijven! Kinderen wennen daar van jongs af aan een klimaat van lezen; een sfeer, waarin boeken 'vanzelfsprekend' zijn. (...) Volwassenen houden van de bieb. Voor hun betekent de bibliotheek ook aansluiting op de landelijke literatuurcollectie, op geïnformeerd blijven en daardoor verbonden blijven met de grotere samenleving. (...) Voor ouderen en bejaarden is de bibliotheek een ontmoetingsplek, die geborgenheid biedt, het is als een open huiskamer voor ze, een dorpshuis, mits op loopafstand te bereiken! 
Kortom: zelfs als sluiting voor een van de vestigingen nu lijkt afgewend: knellende bezuinigingen laten doorgaan over de rug van de bibliotheken is onfatsoenlijk. Een dergelijk instituut, een leerhuis voor de bevolking, stop je niet weg op een zolder of in een verstoft lokaal; het verdient een zichtlokatie in het centrum,' aldus Jac Vroemen namens de schrijvers.

De groep schrijvers bestaat uit: Jac Vroemen, Henk Achterberg, Wim van Amerongen, Greet Beukenkamp, John Boer, Lodewijk Crijns , Paula Boonzaaijer, Henk en Aranea Boorsma, Glenda de Graav, Jantine de Groot, Dorine Haveman, Marloes Hooimeijer, Leo van Putten, Joke Reijnders, Maria Rijk, Janneke Schotveld, Roeland Schweizer, Korine van Veldhuijsen, Annette Werkhoven.

De schrijvers stuurden op 29 februari jl ook een open brief (PDF) aan het college en de raad van Utrechtse Heuvelrug.

Zie ook dit bericht over de Bibliotheek Leersum.

Ook in Eemland hebben schrijvers zich achter de bibliotheek geschaard met een actie om tijdens de Boekenweek leden te werven door hun boeken cadeau te doen aan nieuwe leden. Onlangs deed de Vereniging van Letterkundigen (VvL) een oproep om dreigende bibliotheeksluitingen te melden. De VvL wil op basis van deze informatie acties organiseren om zoveel mogelijk sluitingen tegen te gaan.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie