HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Onderzoeksbureau Novay: bibliotheken kunnen belangrijke rol spelen bij informeren over elektronische diensten overheid
11-03-2012
Volgens het onderzoeks- en adviesbureau Novay kunnen bibliotheken een belangrijke rol spelen bij het informeren van burgers die moeite hebben met digitale overheidsdienstverlening.
Novay, een 'not-for-profit' onderzoeks- en adviesinstituut dat zich richt op ICT-innovaties, trekt deze conclusie op basis van ervaringen die zijn opgedaan bij het pilotproject Digisterker

Digisterker, een samenwerking in consortiumverband van de Bibliotheek Enschede, het UWV, de Belastingdienst, SIOB en de Gemeente Enschede, ontwikkelt opleidingsmateriaal voor de e-overheid en toetst het gebruik van het opleidingsmateriaal in cursussen. Verder ontwikkelt het project hulpmiddelen om op lokaal niveau de doelgroep van digibeten gericht te benaderen en cursussen voor hen te organiseren.

In het kader van Digisterker is in februari in de Bibliotheek Enschede een gratis cursus gegeven waarin inzicht gegeven werd in de elektronische diensten van de overheid. Tijdens deze beginnerscursus ‘Werken met de elektronische overheid’ leerden de deelnemers onder andere hoe men iets digitaal moet aanvragen bij de gemeente. Ook kregen de deelnemers te zien wat de overheid allemaal al over hen weet, zoals de opbouw van hun AOW. Verder kwam in de cursus bijvoorbeeld aan bod hoe men een DigiD kan aanvragen en hoe men DigiD kan gebruiken.

Wolfgang Ebbers van Novay, betrokken bij het Digisterker-project, zegt in Binnenlands Bestuur verrast te zijn door de hoge opkomst en het enthousiasme van de deelnemers bij de cursus in Bibliotheek Enschede.  'Er kwamen drie keer zoveel mensen op af als we kwijt konden, zonder dat we er al te veel publiciteit aan gaven,' aldus Ebbers. 
Het totaal aantal mensen dat landelijk gezien problemen heeft met e-dienstverlening van de overheid wordt geschat op 1,6 miljoen.

Hij pleit ervoor het project uit te breiden naar andere gemeenten en bibliotheken. 'Veel openbare bibliotheken hebben computerleslokalen die daarvoor prima zijn te gebruiken,' aldus Ebbers. Een beperkte beheerclub moet de organisatie op zich nemen. Een kleine financiële ondersteuning van de partners, waaronder UWV en Belastingdienst, zou dat al mogelijk maken. 'En daarnaast doen we een beroep op het ambtenarenapparaat om de cursussen te geven. Veel ambtenaren reageren al positief,' zo zegt Ebbers in Binnenlands Bestuur.
Ebbers wil met de uitvoeringsorganisaties en geïnteresseerde gemeenten om de tafel om de Digisterker-aanpak stapsgewijs op meer plaatsen in te zetten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie