HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mogelijk huiskamerbibliotheken in Amersfoortse zorginstellingen
12-03-2012
Bibliotheken Eemland wil na het verdwijnen van de bibliobus haar collectie beschikbaar houden voor oudere en minder mobiele gebruikers. Daarnaast moeten er zestien schoolbibliotheken komen.
Bibliotheken Eemland is voornemens huiskamerbibliotheken te openen in zorginstellingen in de verschillende stadswijken in Amersfoort, zo bericht De Stad Amersfoort. De huiskamerbibliotheken moeten het verlies van bibliobus, die in juli wegens bezuinigingen verdwijnt, compenseren. Zonder een vervangende dienstverlening zouden plaatselijke zorginstellingen, onder andere in de wijken Schothorst, Randenbroek en Amersfoort-Zuid, immers van een bibliotheekvoorziening verstoken blijven.

Volgens Bibliotheken Eemland sluit het plan voor huiskamerbibliotheken goed aan bij de wens van de gemeente om zorginstellingen een meer open karakter te geven voor oudere wijkbewoners. De komende maanden zal moeten blijken of er bij de instellingen voldoende draagvlak is voor de huiskamerbibliotheken.

Thea Goes, coördinator voor de doelgroep senioren van Bibliotheken Eemland: ‘We willen een open en toegankelijke dienstverlening voor senioren realiseren die vanuit de instellingen wordt gerund door vrijwilligers met professionele ondersteuning vanuit de bibliotheek. Het gaat om een collectie op maat, met grootletterboeken, kijkboeken, tijdschriften en speciale cd-roms voor blinden en slechtzienden.’

Adjunct-directeur Margo Jager ziet ook voordelen voor de zorginstellingen. “Ze hebben van de gemeente de opdracht gekregen om hun wijkfunctie te vergroten zodat ouderen in de buurt langer thuis kunnen blijven wonen. Een servicepunt van de bibliotheek is weliswaar beperkt, maar iedereen in de wijk kan er gebruik van maken. Er zijn misschien zorginstellingen die zelf boeken van bewoners willen beheren, maar wij kunnen een betere collectie neerzetten en deze ook up to date houden. We willen vrijwilligers opleiden om de huiskamerbibliotheek te beheren. Met een zelfservicebalie en een computer kunnen bewoners zelf lectuur zoeken en bestellen. We willen ook films vertonen, gedichten voordragen en bewoners leren voorlezen,' aldus Jager.

 De bibliotheek wil daarnaast zestien schoolbibliotheken realiseren die nodig zijn na de voorgenomen sluiting van de vestigingen in de wijken Zielhorst (dit jaar) en Kruiskamp (volgend jaar).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie