Afgelopen weekend zijn in de Asser wijken Peelo en Vredeveld twee bibliotheekvoorzieningen geopend die voortgekomen zijn uit particulier initiatief.
Zoals eerder bericht moest Bibliotheek Assen vanwege bezuinigingen vorig jaar besluiten de vier wijkfilialen, Kloosterveen, Marsdijk, servicepunt Vredeveld en Peelo te sluiten. De filialen Vredeveld en Peelo zijn enkele maanden geleden gesloten, die in Kloosterveen en Marsdijk gaan in 2013 dicht.
Een inwoonster uit Assen, Teresa Kloosterhuis, ontwikkelde vervolgens het plan om als alternatief voor de gesloten filialen een nieuwe bibliotheekvoorziening te ontwikkelen, die zij Leencafé noemt. Afgelopen weekend zijn de eerste twee van dergelijke Leencafés geopend, in de wijken Assen-Oost (Vredeveld) en Peelo,
zo meldt RTV Drenthe.
In de Leencafés kunnen de gebruikers voor vijftien euro per jaar, elke week zes boeken lenen. Het filiaal in Peelo is op elke doordeweekse dag geopend en het filiaal in Assen-Oost van maandag tot en met donderdag.
De Leencafés zijn tot stand gekomen in samenwerking met wijkverenigingen en zijn ook gevestigd in wijkgebouwen. Om boeken te kunnen lenen, dient men dan ook lid te worden van deze wijkverenigingen.
Kloosterhuis omschrijft de Leencafés als ontmoetingsplekken in de wijk waar men boeken en speelgoed kan lenen. 'Voor jonge gezinnen en oudere mensen is het niet altijd mogelijk om naar de bibliotheek in het centrum te gaan. Dan is het fijn om in je eigen wijk een plek te hebben waar je naartoe kunt gaan en in dezelfde tijd ook even naar de supermarkt of een andere winkel voor wat boodschappen kunt gaan. Daarnaast heeft het Leencafé wat mij betreft ook een ontmoetingsfunctie,' aldus Teresa Kloosterhuis tegenover het
Asser Journaal.
De Leencafés worden gerund door een team van zo'n 20 vrijwilligers, die ook verschillende activiteiten organiseren, zoals voorleesmiddagen voor kinderen en knutselactiviteiten.
De collectie kwam mede tot stand door via verschillende inzamelpunten in de stad boeken in te zamelen. De weggeefwinkel, de Kiekshop en ABN-Amro doneerden vele boeken en de bibliotheek stelde honderden exemplaren beschikbaar ter overname. Vanuit het Rabofonds kreeg het Leencafé een subsidie van 10.000 euro. In beide filialen zijn ruim tweeduizend boeken aanwezig om uitgeleend te worden.
Teresa Kloosterhuis is met haar initiatief genomineerd voor de STER-verkiezing van weekblad Libelle. een wedstrijd voor sterke vrouwen die zich inzetten voor een goed maatschappelijk doel.
Zie ook
dit eerdere bericht.
Een ander geval waar op initiatief van burgers een alternatief voor gesloten bibliotheekvoorzieningen gerealiseerd werd, is Boxmeer, waar BiblioPlus zich door bezuinigingen genoodzaakt zag vestigingen te sluiten in onder andere Overloon en Vierlingsbeek. Dankzij initiatieven van burgers bleef er in deze kerkdorpen echter toch een bibliotheekvoorziening behouden. Zie onder andere
dit en
dit bericht en het l
aatste nummer van Bibliotheekblad, waarin in het artikel 'Burgers op de bres voor hun bieb' beschreven wordt hoe dit proces in Boxmeer verliep.
Een ander voorbeeld is Helmond, waar door bezuinigingen onder andere het filiaal Brouwhorst met ingang van 2012 dicht moest. Directrice Marianne van Mierlo van basisschool De Straap besloot daarop als alternatief in haar school een wijkbibliotheek voor de volwassenen in de wijk in te richten. Zie
dit bericht.