HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Kaalslag in Harderwijk
14-03-2012
Bibliotheek moet wegens bezuinigingen acht medewerkers ontslaan.
De bezuinigingen hakken er in Harderwijk in. Het budget van de Bibliotheek Harderwijk, een vestiging van de Bibliotheek Noordwest Veluwe, wordt vanaf 2014 bijna gehalveerd tot 500.000 euro, zo bericht De Stentor. De bezuinigingsmaatregel heeft het ontslag van acht medewerkers tot gevolg alsmede een afname van de collectieomvang. Daar komt nog bij dat de uitleen van cd´s en dvd´s wordt beëindigd, het aantal openingsuren zal afnemen, de speel-o-theek verdwijnt en dat de bibliotheek mogelijk zal moeten verhuizen.

Wethouder Laurens de Kleine (PvdA) erkent dat de gevolgen van de bezuinigingen niet mals zijn maar wijst erop dat de tijden veranderen: ‘Waar jongeren hun informatie voor spreekbeurten of werkstukken vroeger uit bibliotheekboeken haalden, daar gebruiken ze tegenwoordig internet.’ Het college zegt ernaar te streven de bibliotheek open te houden, in een ‘meer bescheiden vorm.’

In een andere editie van De Stentor zegt bibliotheekdirecteur Jan Hoogenberg: ‘Het is schokkend voor de medewerkers, heel vervelend voor de klanten en ik baal er dan ook ontzettend van.’ Hij is het niet eens met De Kleine dat het internet een goed alternatief is voor de bibliotheek: ‘Voor meerdere en objectieve en volledige bronnen wordt in het onderwijs toch echt naar de bibliotheek verwezen. Met Wikipedia kom je er niet.’ Via YouTube reageert jeugdtrendwatcher Bamber Delver op de visie van de wethouder, zijn reactie is hier te zien.

Hoogenberg heeft aan de zaak een blog gewijd. Hij schrijft onder meer: ‘Wanneer besloten wordt dat de bibliotheek in Harderwijk het voortaan nog met € 500.000 subsidie moet doen, wordt er meer ingeleverd. De bibliotheek ontbreekt het op dat moment aan een aantrekkelijke collectie voor volwassenen, zodat we onze eigen inkomsten van € 250.000 ook kwijt zullen raken.

Maar wat zeker zo belangrijk is, is dat de bibliotheek vanaf dat moment niet meer aan de certificeringnorm voldoet. Dit betekent dat de bibliotheek geen lid meer kan zijn van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) en dus ook niet meer deel neemt aan landelijke ontwikkelingen en aan centraal inkoopvoordeel.

Om met dat laatste te beginnen: vrijwel iedere bibliotheek in Nederland koopt de collectie in bij de NBD (Nederlandse Bibliotheek Dienst). Deze inkoop levert aanzienlijk voordeel op. Om in te kunnen kopen bij de NBD moet een bibliotheek lid zijn van de VOB. Omdat wij na de bezuiniging niet meer gecertificeerd zullen zijn, mogen we geen lid meer van de VOB zijn. Inkopen van boeken zal dan voortaan rechtstreeks via de boekhandel of uitgeverij gaan, wat aanzienlijk duurder is. Een reductie van de collectie van zeker 60% zal het gevolg zijn.

De VOB is ook de belangrijkste partij in de landelijke ontwikkelingen. De digitale bibliotheek Nederland is zo’n ontwikkeling. Daar kunnen we aan meedoen, omdat we lid van de VOB zijn. De digitale bibliotheek Nederland gaat het mogelijk maken dat iedere bibliotheek in Nederland over een digitale collectie gaat beschikken. Dus iedereen die lid is van de lokale bibliotheek, kan, mogelijk nog dit jaar, ook e-books bij de bibliotheek lenen. Mits je als bibliotheek gecertificeerd bent! Dat gaat Harderwijk allemaal missen bij een subsidie van maximaal € 500.000,-- en werpt Harderwijk ver terug in de ontwikkeling. Geen fysieke bibliotheek, geen digitale bibliotheek. Helaas, het is niet anders.'

Tegenover Het Kontakt zegt Hoogenberg: 'Vorig jaar stonden we op 75% bezuinigen, de raad heeft dat teruggebracht tot een bezuiniging van 50%. Voor de duidelijkheid, dat is nog steeds on-Nederlands hoog. Nergens wordt er zo fors bezuinigd. Vorig jaar rond deze tijd waren we opgelucht met dat besluit en het feit dat we nog in gesprek bleven. Dan hoop je als bibliotheek dat er iets werkbaars uitkomt. We hebben ons best gedaan om te laten zien hoe we de bieb toch overeind kunnen houden. We zijn efficiënter gaan werken, meer gaan samenwerken, bijvoorbeeld ook met de VVV. Die stappen zijn gemaakt, en dan is het jammer dat de gemeente het toch niet ziet.’'

Volgens de Stentor reageren ook de bezoekers vol onbegrip op de aangekondigde korting op de bibliotheek. 'Een bieb is het hart van de gemeenschap; een onmisbaar onderdeel van het sociale systeem. Dat is altijd al zo geweest,' zo wordt een bezoeker geciteerd in de Stentor.
Uit een poll op de website www.harderwijkercourant.nl zou blijken dat 79 procent van de stemmers het schandalig vindt dat er zoveel wordt bezuinigd op de bibliotheek, terwijl 21 procent het niet leuk vindt, maar het wel begrijpt als het niet anders kan.

De bibliotheek heeft voor 17 en 20 maart acties aangekondigd uit protest tegen de plannen van het Harderwijkse college. Zaterdag 17 maart laat de bibliotheek haar leden en inwoners van Harderwijk zien hoe een ‘gehalveerde’ bibliotheek er uit ziet en wat dit voor hen betekent. Op dinsdag 20 maart zijn leerlingen van basisscholen van harte uitgenodigd om naar de bibliotheek te komen. Kinderboekenschrijfster Nanda Roep zal een muzikaal programma presenteren en vertellen hoe belangrijk de bibliotheek en lezen is. ’s Middags zijn scholieren van het voortgezet onderwijs welkom om samen met schrijver, cabaretier en singer-songwriter Arthur Umbgrove actie voor de bibliotheek te voeren.

Op 23 maart zal de Harderwijkse gemeenteraad zich uitspreken over de voorstellen van het college.

Zie ook de eerdere berichten hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie