HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
FlevoMeer Bibliotheek start pilot met 'dorpsbibliotheken'
15-03-2012
Op 16 april start FlevoMeer Bibliotheek in de dorpen Marknesse en Creil met de pilot Dorpsbibliotheek.
In het kader van deze pilot krijgen Marknesse en Creil een eigen bibliotheeklocatie in een al bestaande accommodatie, waarbij de huisvestingskosten door derden worden gedragen. In Marknesse wordt de dorpsbibliotheek gevestigd in de PKN-kerk en in Creil in een basisschool.
De dorpsbibliotheek is feitelijk een uitleenpunt met een selectie van boeken voor ouderen en voor jongeren onder de veertien jaar. Overige boeken kunnen mensen via internet bestellen, met een haal- en brengservice. 

De dorpsbibliotheken zullen worden gerund door vrijwilligers en scholieren, die daarbij ondersteund worden door professionals van de bibliotheek.
Na anderhalf jaar wordt de pilot geëvalueerd en wordt besloten of het concept uitgebreid gaat worden naar andere dorpen.

De gemeente ziet de pilot als een interessant initiatief van de FlevoMeer Bibliotheek om de bezuinigingstaakstelling het hoofd te bieden. De investeringen worden volledig door de bibliotheek en haar partners gedragen. Het college is benieuwd of het voorziet in een behoefte. De ontstane samenwerking met andere maatschappelijke partijen is een mooi neveneffect van de pilot, aldus de Flevocourant.

De Flevomeer Bibliotheek moet 15% bezuinigen en gaat daarom de bibliobus afbouwen. De dorpsbibliotheken worden gezien als een toekomstig alternatief voor de bibliobus. 'Ik ben ervan overtuigd dat de dorpen er met een bibliotheek, hoe bescheiden ook, op vooruit gaan,' zegt wethouder Wouter Ruifrok van de gemeente Noordoostpolder in de Stentor. De bibliobus is volgens Ruifrok 'geen rendabele toekomstbestendige oplossing'. De dorpen krijgen met de realisering van de dorpsbibliotheken een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, wat volgens Ruifrok een impuls zal geven aan de leefbaarheid in de dorpen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie