HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Cubiss publiceert whitepaper
16-03-2012
‘De mobiele mix’ informeert bibliotheken over verschillen in en toepassingen van (mobiele) websites en apps.
Er wordt steeds vaker gebruikgemaakt van mobiele websites en apps om informatie te presenteren aan gebruikers van smartphone en tablet. Waarin verschillen deze toepassingen en wat is de betekenis ervan voor de bibliotheek? Hierover heeft Cubiss een whitepaper gepubliceerd, die is geschreven door haar ICT-adviseur Jeroen van Beijnen. Deze whitepaper, De mobiele mix geheten, is hier te downloaden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Jan de Waal
18-3-2012 19:04
 Aardige notitie maar ik mis wel een overzicht van de bibliotheek App's. Jeroen heeft zelf mee ontwikkelt aan "de bibliotheek" App die ontwikkeld is voor de brabantse Bibliotheken door Cubiss. Deze app die op Android, apple IOS zoals iPhone en iPad werkt kan men o.a. boeken verlengen en krijgt men een "te laat"waarschuwing vooraf . Andere provincie zoals Overijssel gaan deze "de bibliotheek"app ook gebruiken.
Voor mobile sites komt er begin april 2012 een aparte mobiele site voor iedere HKA Wise bibliotheek. Hiermee kan men verlengen, reserveren enz maar ook boeken opzoeken in de catalogus en dan reserveren. Voordeel van deze mobiele site is dat het werkt op alle mobile platformen.
Een kort overzicht van mobile sites en apps voor bibliotheekgebruikers of medewerkers zou ook een mooie aanvulling zijn geweest. Maar misschien was het wel juist de bedoeling om mooie praktijk voorbeelden te noemen. Een mobile site is in ieder geval nodig voor iedere bibliotheek die met QR-codes gaat werken. Een mobile site of App werkt alleen goed indien het rechtstreeks gecommuniceerd met het bibliotheeksysteem (Infor of HKA) enz. Ik heb nog plannen gezien dat er voor de toekomstige DCR een mobiele oplossing is. Terwijl al vorig jaar bleek dat er meer mobieltjes verkocht worden dan PC's. Onze (toekomstige) gebruikers zullen de bibliotheek steeds meer mobiel benaderen. In Oss hadden we in 2003 al een mobiele site voor de catalogus maar toen heette dat nog "pda". Deze ontwikkeling komt dus niet uit de lucht vallen.
J. van Beijnen
18-3-2012 20:06
Ik heb in de whitepaper bewust niet gesproken over App "de Bibliotheek". Ik heb geprobeer om het stuk zo objectief en duidelijk mogelijk te houden. 

En hoewel ik natuurlijk veel van App "de Bibliotheek" weet, heb ik weinig kennis van de initiatieven die er door BNL, HKA, Infor, de NBD en andere partijen ontwikkeld worden. 
Het was ook niet mijn bedoeling om de verschillende initiatieven naast elkaar te leggen en te vergelijken. 

Het doel van het stuk was echt om het verschil tussen traditionele websites, mobiele websites en apps toe te lichten. En om aan te geven dat een goede mobiele mix waarbij deze drie verschillende toepassingen op elkaar zijn afgestemd heel veel kan toevoegen aan de dienstverlening van een organisatie zoals b.v. de bibliotheek. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie