HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Eindhoven: bezuinigingen gebaseerd op ondeugdelijke berekeningen
18-03-2012
Het besluit van het gemeentebestuur om 50% te bezuinigen op de bibliotheek is gebaseerd op ondeugdelijke berekeningen, zo stellen Pieter Hendrikse, voorzitter van de raad van toezicht en Hans Veen, directeur/bestuurder a.i. van de Bibliotheek Eindhoven.
Een externe accountant bevestigt dat er ondeugdelijke berekeningen ten grondslag liggen aan de bezuinigingen, zo schrijven Hendrikse en Veen in een op 15 maart in het Eindhovens Dagblad verschenen open brief.

'De gemeente gaat ervan uit dat met 50 procent van de huidige subsidie veel diensten geleverd kunnen worden: centrale bibliotheek, tweede vestiging in Woensel, diensten aan scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en een reeks bibliotheekpunten. Vervolgens moet er geld overblijven om te innoveren en te digitaliseren. Dat gaat niet, zo constateerde ook de accountant,' aldus Hendrikse en Veen.

De Eindhovense politiek doet niets met die wetenschap, stellen zij. 'Op basis van niet-onderbouwde veronderstellingen wordt gerekend op een nieuwe financiële realiteit die zich als vanzelf zal openbaren. De centrale bibliotheek wordt kleiner en de huur gaat omlaag, digitalisering levert grote besparingen op. Alles moet anders en wordt dan vanzelf goedkoper. Maar hoe dat gebeurt, wordt niet onderbouwd.'

In het ingezonden stuk wijzen zij ook op een aantal misverstanden over de bibliotheek. Anders dan gedacht is huisvesting in De Witte Dame helemaal niet duur en ook de dienstverlening van de bibliotheek zelf is niet te duur. Zo blijkt uit een vergelijking met andere grotere bibliotheken dat Bibliotheek Eindhoven juist aanzienlijk goedkoper is, ook in subsidie per inwoner. De bibliotheek is ook nog helemaal niet overbodig geworden omdat alles al digitaal zou zijn geworden. Door de trage ontwikkelingen in de uitgeversbranche is daar nog geen sprake van.
Verder is de bibliotheek niet uitsluitend een uitleenfabriek, waarbij ze wijzen op de digitale dienstverlening en de op handen zijnde landelijke digitale bibliotheek.
Ten slotte ontkrachten ze de aanname dat het vervangen van filialen door bibliotheekpunten en mediatheken op school bijna niks kost. 'Uit berekeningen blijkt dat dienstverlening aan alle Eindhovense basisscholen 1,25 miljoen kost en bibliotheekpunten 2,5 ton. Los van de omvangrijke investeringen die dat vraagt,' aldus Hendrikse en Veen.

Hendrikse en Veen: 'De conclusie is eenvoudig: voor de helft van de subsidie kan een goede centrale bibliotheek in de Witte Dame worden geëxploiteerd. De overige wensen van de gemeente kosten minimaal 1,5 miljoen extra. De bibliotheek bezuinigt dan niet 3 miljoen, maar 1,5 miljoen. Dat is een aanzienlijk te besparen bedrag, terwijl er nog steeds een imposant pakket aan diensten geboden kan worden. Resultaat is tevens dat de bibliotheek de goedkoopste stadsbibliotheek van Nederland wordt.'

Zij wijzen aan de hand van enkele voorbeelden ook nog op de innovatieve kracht van Bibliotheek Eindhoven.

Maar, zo besluiten ze hun ingezonden brief, de raadsfracties blijven stil over het ingrijpende bezuinigingsvoorstel en intussen tikt de tijd weg. 
'Om de continuïteit en de vernieuwing in de bibliotheek te verzekeren bij krimpende middelen is inmiddels een draconische reorganisatie ingezet. Dit jaar verdwijnen er 27 arbeidsplaatsen. De omzetting van filialen naar bibliotheekpunten wordt versneld doorgevoerd. Zolang we beschikken over 4,5 miljoen subsidie maakt dit een kans. Indien het gemeentebestuur de bezuiniging van 3 miljoen na 1 januari 2013 doorzet, is de negatieve spiraal onomkeerbaar en moeten de bibliotheekpunten en schoolmediatheken weer verdwijnen. Ongewenst, maar onvermijdelijk. (...) Het is tijd voor herbezinning in het college en de gemeenteraad.,' zo besluiten Hendrikse en Veen hun oproep aan de Eindhovense politiek om de bezuinigingen terug te brengen van 3 miljoen naar 1,5 miljoen.

Zie onder andere de eerdere berichten, hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie