HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Halvering subsidie dreigt voor Bibliotheek Halderberge
20-03-2012
Het college van Halderberge komt met bezuiningsvoorstellen die een halvering van de subsidie op het bibliotheekwerk in de gemeente zouden betekenen.
In het voorstel, getiteld Anders werken met minder middelen (PDF)stelt het college voor in 2013 € 195.000,- te bezuinigen op het bibliotheekwerk (van 495.000 naar 300.000), een verlaging met 40% ten opzichte van 2012. Dat komt bovenop de 10% (€ 55.000) die voor 2012 als bezuinigingsopdracht is gesteld.

In het voorstel beschrijft het college een nieuw stelsel met een kernvestiging (in Oudenbosch) en vier afhaalpunten, die uitsluitend zullen dienen voor het ophalen van gereserveerde boeken. Deze voorziening zou moeten worden ondergebracht in een (basis)school of een buurthuis. Omdat deze punten onbemand zijn, zal de bibliotheek vermoedelijk niet kunnen ontkomen aan gedwongen ontslagen, aldus het college in het voorstel. De huidige vestigingen in Hoeven en Oud Gastel worden gesloten.

De gevolgen van deze bezuinigingen zijn enorm, zo schrijft Bibliotheek VANnU, dat het bibliotheekwerk in Halderberge verzorgt, op haar website. 'De vestigingen in Oud Gastel en Hoeven zullen verdwijnen. Dat betekent: verminderd bereik van de Halderbergse jeugd; geen plaats meer voor groepsbezoeken van scholen; geen leestafel met een krant en een ontmoeting met een dorpsgenoot; geen gevarieerde collectie onder handbereik. Het betekent wel: een grotere afstand tot de bibliotheek en een negatieve impact op de leefbaarheid in de kernen (er verdwijnt weer een voorziening). Kortom, de gemeente creëert een slecht bereikbare openbare dienst,' aldus Bibliotheek VANnU.

De bibliotheek noemt de in het voorstel genoemde oplossing (vestiging en afhaalpunten) inhoudelijk zwak door het wegvallen van de service van de bibliotheek, en waarschijnlijk financieel niet haalbaar, en zegt zich te beraden op haar mogelijkheden.

In BN/De Stem zegt directeur Frédérique Assink van Bibliotheek VANnU over de bezuinigingsvoorstellen: 'Dat lukt nooit. Dan zouden we daar met vrijwilligers moeten werken die achter hun laptop zitten. Die zie ik nog niet. Bovendien moeten de boeken op en neer gereden worden en blijft er een administratie nodig.'
Assink toont zich met name bezorgd om de voorziening voor de jeugd en voor senioren: 'De gemeente veronderstelt dat iedereen via internet een boek kan reserveren. Dat is niet waar. We zullen vrijwilligers nodig hebben die dat voor de senioren doen. Vroeger draaide een bibliotheek vooral op vrijwilligers, maar de tijd is veranderd. Veel vrouwen zaten toen thuis en konden vrijwilligerswerk doen. Nu zie ik die niet meer. (...) Deze bezuiniging staat haaks op wat de gemeente zegt te willen met scholing, het wegwerken van taalachterstand en leefbaarheid in de kleine kernen. Opnieuw verdwijnen er voorzieningen. En vooral het onderwijs wordt hard geraakt.'

Op 22 maart spreekt de gemeenteraad van Halderberge zich uit over de bezuinigingsvoorstellen.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie