HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Amsterdam West blijven waarschijnlijk toch open
22-03-2012
Nadat het er aanvankelijk naar uit zag dat in het Amsterdamse stadsdeel West drie van de vijf bibliotheekvestigingen wegens bezuinigingen zouden moeten sluiten, blijkt er inmiddels in de deelraad een meerderheid te bestaan voor het open houden van alle vijf filialen, zo bleek op 20 maart tijdens een debat in de raad.
Volgens berekeningen van het stadsdeel is het mogelijk om de bezuinigingen van 1 miljoen te realiseren zonder filialen te hoeven sluiten, zo stelt AT5. Wel zullen de vestigingen Bos & Lommerplein en Spaarndammerbuurt kleiner worden en zich uitsluitend op de jeugd tot 14  jaar gaan richten. Dit kan volgens de deelraad omdat hier een meerderheid van de leden jeugdlid is. Voor volwassenen blijven er in deze twee filialen leestafels en internettoegang beschikbaar.

De bibliotheek in de Kinkerbuurt zal, zoals al eerder was besloten, verhuizen naar de Hallen. De filialen op het Mercatorplein en in de Staatsliedenbuurt zullen ongewijzigd blijven bestaan.
Wel zullen alle activiteiten die niet typisch des bibliotheeks zijn, zoals taalcursussen en voorstellingen, niet meer bekostigd kunnen worden uit het budget voor bibliotheken, zo stelt Ditte Hofmeester van de PvdA tegenover Amsterdam FM.

Met name in de Spaarndammerbuurt is sprake van een erg actieve bewonersgroep die zich al enige tijd verzet tegen sluiting van de bibliotheek. Deze bewoners tonen zich teleurgesteld over de plannen en willen dat er ook voor volwassenen een bibliotheekvoorziening blijft bestaan. Zij vrezen dat het afslanken van de huidige vestiging een 'sterfhuisconstructie' is, die zal leiden tot 'een zachte dood' van de bibliotheek, zo stellen ze op hun website en zo maakten ze kenbaar bij protestacties tegen de plannen.
Ditte Hofmeester noemt de zorgen van de bewoners begrijpelijk. 'Om deze bewoners tegemoet te komen gaat het stadsdeel kijken op welke manieren specifieke voorzieningen toch behouden kunnen blijven. Bijvoorbeeld door het instellen van een afhaal- en reserveringspunt voor buurtgebonden bewoners,' aldus Hofmeester.

Op 17 april zal de deelraad definitief besluiten over de toekomst van de bibliotheken in het stadsdeel.

Zie ook dit eerdere bericht over de bezuinigingen in Amsterdam.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie