HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaams minister Schauvliege: voorlezen bibliotheek vrijstellen van auteursrechten
25-03-2012
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft donderdag in het Vlaams parlement laten blijken dat ze voorleesactiviteiten in bibliotheken en andere educatieve activiteiten vrij wil stellen van auteursrechten.
Schauvlieges uitspraak komt twee weken nadat er in Vlaanderen veel ophef was ontstaan over berichtgeving dat auteursrechtenorganisatie Sabam bibliotheken aanslaat voor voorleesuurtjes voor kinderen.

Anders dan scholen genieten bibliotheken geen vrijstelling op de heffingsregels voor het betalen van een auteursrechtvergoeding voor bijvoorbeeld voorleesactiviteiten. Schauvliege wil daar nu verandering in brengen. 'Educatie gebeurt niet alleen in een schoolse context. Ik denk dat we dat dus moeten opentrekken naar alles met een educatief karakter,' zo wordt de minister geciteerd in De Standaard.

Schauvliege wil dat de vrijstelling niet alleen gaat gelden voor voorleesuurtjes in de bibliotheek, maar bijvoorbeeld ook voor schoolvoorstellingen waarbij muziek gebruikt wordt of voor cultuuractiviteiten door seniorenverenigingen.

De minister gaf tijdens het debat aan in overleg te zullen treden met federaal economieminister Johan Vande Lanotte over de realisering van de vrijstelling.

Schauvliege meldde tijdens het overleg in het Vlaams parlement dat de Vlaamse bibliotheken in 2010 6055 voorleessessies en 2986 auteurslezingen organiseerden. Ze kon niet zeggen hoeveel bibliotheken hiervoor auteursrechten betaald hebben.

Zie ook dit verslag op de website van de VVBAD.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie