HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Cultuurfabriek krijgt Historisch Informatiepunt
26-03-2012
Aanstaande vrijdag vindt de officiële opening plaats.
In De Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein wordt op vrijdagmiddag 30 maart het Historisch Informatiepunt Veenendaal (HIP) officieel geopend door wethouder Hans Bouwmeester.

In het HIP staat een tafel met een multitouchscherm van 1 meter bij 70 centimeter dat door bezoekers vrij te gebruiken is. Door aanraking met de handen komen beelden over de historie van Veenendaal naar boven. Deze kunnen worden uitgerekt en gedraaid en bijbehorende teksten kunnen weergegeven worden. Omdat de tafel door meerdere mensen tegelijk te gebruiken is, zullen naar verwachting vanzelf gesprekken over ‘vroeger’ ontstaan. En wanneer bezoekers na het zien van de beelden gegrepen worden door het verleden van Veenendaal, kunnen zij direct een bezoek brengen aan het Viseum Veenendaal of het documentatiecentrum van de Historische Vereniging Oud Veenendaal, beide gehuisvest in De Cultuurfabriek.

De multitouchtafel van het HIP biedt een quiz met afbeeldingen over het verleden van Veenendaal, maar ook een plattegrond van Veenendaal met afbeeldingen van oude en nieuwe situaties. Daarnaast zijn er beelden en filmpjes over de wol‐ en textielfabrieken in Veenendaal. Bezoekers van het HIP kunnen onder meer fragmenten zien van een interview met een oud‐werknemer van de Hollandia Wolfabriek. De komende jaren zal de multitouchtafel uitgebreid worden met meer beelden over Veense, historische onderwerpen.

Speciaal voor het basisonderwijs werd het educatieve project ‘Wol‐ en textielfabrieken in Veenendaal’ ontwikkeld. Binnen dit project krijgen leerlingen niet alleen lessen op school, maar brengen zij ook een bezoek aan De Cultuurfabriek.

Het HIP is het resultaat van samenwerking tussen Viseum Veenendaal, Historische Vereniging Oud Veenendaal, het gemeentearchief en de Bibliotheek Veenendaal, met betrokkenheid van veel vrijwilligers, en kwam tot stand dankzij geldelijke steun van de Gemeente Veenendaal, de Provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het K.F. Heinfonds, de Rabobank en het ANWB Fonds.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie