HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Scholen voeren actie tegen dreigende sluiting Bibliotheek Zwanenburg
27-03-2012
Zeven basisscholen in Zwanenburg en Halfweg gaan gezamenlijk actie voeren tegen de dreigende sluiting van Bibliotheek Zwanenburg, een filiaal van Bibliotheek Haarlemmermeer.
De scholen melden in een open brief zich zorgen te maken over de mogelijke sluiting van Bibliotheek Zwanenburg omdat kinderen vooral via de bibliotheek vanaf zeer jonge leeftijd kennismaken met boeken. 'Een kind dat al op jonge leeftijd veel wordt voorgelezen ontwikkelt een uitgebreide woordenschat. Dus ook voordat een kind naar de basisschool gaat is (voor)lezen van zeer groot belang,' aldus de scholen.

De scholen stellen verder in de open brief: 'De bibliotheek kan daar een belangrijke rol bij spelen, want kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek. Daar komt bij dat kinderen op school niet altijd de kans krijgen om hun eigen boeken te lezen. Ook is het budget van scholen niet toereikend om altijd maar weer nieuwe boeken aan te schaffen. De meeste huishoudens hebben dit geld ook niet. Via de bibliotheek komen de kinderen wél in contact met al dat nieuwe leesvoer. Mede daarom is het van groot belang dat de bibliotheek van Zwanenburg open blijft. En dan hebben we het nog niet eens over de schat aan informatieboeken voor kinderen, de tijdschriften, de projecten die de bibliotheek organiseert voor scholen en gezinnen en de vele andere activiteiten. De scholen in Zwanenburg en Halfweg gunnen hun leerlingen leesplezier naast de deur en rekenen er daarom op dat de bieb open blijft.'

De volgende scholen scharen zich achter het protest: Aldoende, Gaandeweg, Meerbrug, Achtbaan, Sint Jozefschool, Margrietschool en Halverwege.

Zoals eerder bericht zou de mogelijke sluiting van de vestiging Zwanenburg het gevolg kunnen zijn van een bezuiniging van 400.000 euro waarmee Bibliotheek Haarlemmermeer te maken krijgt. Er zijn in dit kader verschillende scenario's uitgewerkt, waarvan er een onder andere sluiting van filiaal Zwanenburg behelst.

Naast de scholen voeren ook de inwoners van Zwanenburg actie tegen de sluiting van hun bibliotheek. Zij hebben zich verenigd in de actiegroep 'De bieb moet blijven'.  Initiatiefnemers Penelope de Waart en Carmen Vriesema hebben contact gezocht met de directies van de basisscholen en met de dorpsraad om tal van verenigingen en instanties te mobiliseren. Verder kondigen zij een ledenwerfactie voor basisschoolkinderen en een handtekeningenactie aan. 'We gaan de komende weken heel veel herrie maken, we willen in alle kranten staan. We zullen de betrokken wethouders naar ons dorp sleuren en stapels, stapels handtekeningen gaan aanbieden. We hebben begrepen dat de komende twee weken cruciaal zijn,' aldus beide initiatiefnemers. De actiegroep is op Twitter te volgen. 
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie