HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nederlands-Vlaams symposium 'Staat van het Boek'
28-03-2012
Voor het eerst organiseren Vlaanderen en Nederland samen een symposium over en voor het boekenvak. Onder de naam de 'Staat van het Boek' presenteren zij op maandag 23 april 2012 (Antwerpen) en dinsdag 24 april 2012 (Amsterdam) een dubbelprogramma.
Aan Vlaamse zijde wordt het symposium georganiseerd door het BoekenOverleg, het overlegplatform van de Vlaamse boekensector, en aan Nederlandse zijde door de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) en de Dr. P.A. Tiele-Stichting, in samenwerking met de CPNB. 

Het symposium heeft als thema: 'De meerwaarde van de traditionele marktpartijen.' 

'Auteurs, uitgevers, boekverkopers, bibliotheken, lezers: dat zijn de traditionele spelers in het boekenvak. Het is iedereen duidelijk dat zich in dit speelveld ongekende veranderingen voltrekken. De onderlinge verhoudingen verschuiven. Er zijn nieuwe partijen toegetreden. Waarden moeten opnieuw worden gedefinieerd, posities opnieuw ingenomen. Hoe kunnen de bestaande en de nieuwe spelers zich van elkaar (blijven) onderscheiden? Wat is ieders eigen unieke kracht? Kortom: wat is de toegevoegde waarde van elk van de spelers binnen de sector? De Staat van het Boek wil de turbulente ontwikkelingen in het boekenvak, die zich mondiaal manifesteren, in gezamenlijk Nederlands-Vlaams perspectief overdenken; de verschillen en overeenkomsten tussen beide taalgebieden analyseren en integreren in verder beleid; en waar mogelijk de nieuwe uitdagingen samen tegemoet treden,' zo valt te lezen op de website van de Staat van het Boek.

Alle stakeholders worden uitgenodigd – niet alleen auteurs, uitgevers, distributeurs, boekverkopers en bibliothecarissen, maar ook academici, politici en anderen die professioneel betrokken zijn bij het boek.

De programma's in Vlaanderen en Nederland verschillen van elkaar. In Vlaanderen komen onder anderen aan het woord: Vincent Deldaele (Bibliotheek Lovendegem), Krist Biebauw (Bibliotheek Gent), Martine Vandermaes (Bibliotheek Oostende)  en Ronald Soetaert (UGent). In Nederland lezingen van onder anderen: Jos Debeij (Bibliotheek Deventer), Erna Winters (Bibliotheek Kennemerwaard) en Frank Huysmans (Hoogleraar boekwetenschap).

Voor meer informatie, zie de Staat van het Boek-website of de KVB-website


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie