HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Balen is de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012
29-03-2012
Op 29 maart heeft de jury tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Permeke Bibliotheek in Antwerpen de uitslag van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012 bekendgemaakt. De winnaar is de Bibliotheek Balen, gevolgd door de Bibliotheek Elsene op de tweede en de Bibliotheek Genk op de derde plaats.
Balen is de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012
Op basis van mystery guest-rapporten over de twaalf genomineerde bibliotheken had de jury in instantie drie bibliotheken in een topcategorie geplaatst. Zij kregen 5 sterren. Vier bibliotheken kregen 4 sterren, twee bibliotheken kregen 3 sterren en drie bibliotheken kregen 2 sterren. Vervolgens bracht de jury een bezoek aan de bibliotheken uit de top drie, om op grond daarvan tot een afgewogen eigen oordeel te komen.

Het uitgangspunt van de jury was het vinden van de ‘beste’ bibliotheek: de bibliotheek die het best overkomt, gegeven de lokale context van de stad of gemeente en gegeven de middelen waarover zij kan beschikken, zoals gebouw, collecties en medewerkers. De bibliotheken werden dus niet simpelweg met elkaar vergeleken, maar op hun eigen merites gewaardeerd voor wat ze anno 2012 kennelijk betekenen voor hun werkgebied en voor hun klanten. Met name twee criteria waren belangrijk voor de jury: evenwicht (balans) en authenticiteit (persoonlijkheid).

De jury stelde met genoegen vast dat elk van de drie bibliotheken op een prettige wijze ingebed is in de plaatselijke gemeenschap en dat zij gedreven en enthousiaste medewerkers hebben. Balen en Elsene oogsten waardering voor het feit dat zij ‘de kaart hebben getrokken voor cultuur in het algemeen en een bibliotheek in het bijzonder als motor voor een meer leefbare gemeenschap’, terwijl Genk ‘van die keuze een statement van formaat heeft gemaakt, dat absoluut respect afdwingt’.

Uiteindelijk won Balen met een neuslengte voorsprong, omdat deze bibliotheek ‘helemaal is wat ze pretendeert te zijn. En dat is heel veel. Een bibliotheek die elke regel van het decreet lokaal cultuurbeleid ademt en op een aangename manier in de praktijk brengt, voortbouwend op de roots van de traditionele bibliotheek.’ En: ‘Je vóelt dat deze bibliotheek in elke vezel mee is gegroeid en geëvolueerd tot een pretentieloze plek die vóór alles klantgericht is, waar men de vinger aan de pols heeft van wat klanten vandaag van een bibliotheek verwachten.’ Het volledige juryrapport is te vinden in Bibliotheekblad 4, 2012.

De jury bestond uit schrijfster en historica Brigitte Raskin (voorzitter), Carol Vanhoutte (directeur openbare bibliotheek Kortrijk en voorzitter van de sectie openbare bibliotheken van de beroepsvereniging VVBAD), Wendy de Graaff (zelfstandig consultant voor de bibliotheeksector), Eric Rinckhout (redacteur bij De Morgen en auteur van kunstboeken en literair-biografische werken over Willem Elsschot) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur van Bibliotheekblad). Jan Van Vaerenbergh (Landmark Libraries) was secretaris van de jury.

De volledige uitslag:
  • Winnaar: Bibliotheek Balen: 5 sterren
  • Tweede plaats: Bibliotheek Elsene: 5 sterren
  • Derde plaats: Bibliotheek Genk: 5 sterren
Overige genomineerden:
  • Bibliotheek Dendermonde, Bibliotheek Leuven, Bibliotheek Veurne, Bibliotheek Wachtebeke: 4 sterren
  • Bibliotheek Londerzeel, Bibliotheek Zwevegem: 3 sterren
  • Bibliotheek Bonheiden, Bibliotheek Overpelt, Bibliotheek Schaarbeek: 2 sterren
De volledige rapporten van de mystery guests en enkele meningen van gebruikers daarbij zijn te lezen door te klikken op de namen van de bibliotheken in dit bericht.

Foto's: Gerrit Serné


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (6)

Bibliotheek Malle
29-3-2012 16:26

Felicitaties aan het ganse bibliotheekteam!

Bibliotheek Wachtebeke
29-3-2012 21:27
Proficiat aan het bibteam van Balen!! Geniet ervan!
Groeten uit de Wachtebeekse bib
Sabine Hoekman en het bibteam
Luc Tanghe
30-3-2012 09:11
Felicitaties aan de laureaten.
Graag ook een pluim aan Wachtebeke, klein in grootte, maar puik resultaat.
Doie zo verder!
Dominique Mestdagh
30-3-2012 09:30

Proficiat aan elke Bib die de short-list haalde,  een dikke proficiat aan de top 3 en een extra schouderklopje voor de Bib van Wachtebeke die net buiten de top 3 valt maar bewijst dat ook de hele kleintjes kunnen opvallen in de grote groep door een fantastische  werking!
 

chris scheire
30-3-2012 21:45
Dit is het resultaat van hard werken, gedurende vele jaren. Het bib-personeel mag hier héél trots op zijn, jullie hebben het dubbel en dik verdiend!
Bonheiden
31-3-2012 13:47
Proficiat Bonheiden!
Een dikke pluim.
Ook kleintjes kunnen heel groot zijn.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie