HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB digitaliseert plano’s
30-03-2012
Ze zijn online te bekijken via Het Geheugen van Nederland.
Plano’s – zeg maar de posters uit vroeger tijd – bieden zicht op vier eeuwen (cultuur)geschiedenis, maar zijn bijzonder kwetsbaar, vandaar dat 24.000 plano’s uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) gedigitaliseerd zijn. Ze zijn online te bekijken op de website Het Geheugen van Nederland. Afkondigingen door de overheid, roerende gelegenheidsgedichten, vileine spotprenten en prachtige topografische kaarten zijn nu voor iedereen te bewonderen.

Plano’s noemen bibliotheken drukken op één vel, ook wel ‘eenbladsdrukken’. Tegenwoordig zouden ze posters, affiches of aanplakbiljetten genoemd worden. Van plano’s moeten er tienduizenden gedrukt zijn in de loop der eeuwen, maar heel veel zijn er verloren gegaan. Alleen al omdat het losse vellen zijn – die zijn extra kwetsbaar. Als ze aangeplakt waren op een muur of raam werden ze na verloop van tijd afgescheurd en weggegooid. Er bleven dus niet veel gave exemplaren over. Zoals voor zoveel bijzonder materiaal zijn bibliotheken aangewezen op collecties van verzamelaars uit het verleden die het belangrijk vonden deze plano’s te bewaren.

Het Geheugen bevat verschillende soorten plano’s. Zo’n 15.000 overheidspublicaties die her en der werden aangeplakt; op die manier werd iedereen op de hoogte gesteld van verordeningen. Vijfhonderd gelegenheidsgedichten, vervaardigd bij huwelijk of overlijden van bekende personen. Er is er nog een uit 1937, door P.C. Boutens gedicht bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. En tot slot meer dan achtduizend stuks divers materiaal, die vooral veel beelden bieden. Hieronder juweeltjes van kaarten en gekleurde platen, maar ook spotprenten en portretten. Zo is er een prent uit 1672 waarop de dood van de gebroeders De Witt gedetailleerd wordt verteld en in beeld gebracht.
Een kleine selectie van negen topstukken is te zien bij de beschrijving van de collectie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie