HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek is Digitale Bibliotheek van het Jaar
31-03-2012
Tijdens het congres DB Update 2012 is de Award Digitale Bibliotheek van het Jaar toegekend aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De publieksprijs Digitale Bibliotheek van het Jaar werd toegekend aan Bibliotheek Amstelland.
Koninklijke Bibliotheek is Digitale Bibliotheek van het Jaar
De Award is een initiatief van het vakblad Digitale Bibliotheek en wordt ieder jaar toegekend aan die (openbare, wetenschappelijke, bedrijfs)bibliotheek in Nederland waar analoge en digitale bronnen integraal beschikbaar zijn én advies gegeven wordt bij het samenhangend gebruik daarvan – onafhankelijk van tijd en plaats. 
De bibliotheek moet verder innovatief, gebruiksvriendelijk, snel, laagdrempelig en aantrekkelijk zijn en klantgericht werken. Andere voorwaarden: overal en altijd toegankelijk en dagelijks 24 uur bereikbaar zijn, een toegevoegde waarde hebben en effectieve PR- en communicatiemiddelen op gebied van voorlichting en contentaanbod bieden.

Aan de Award is zowel een juryprijs als een publieksprijs verbonden. Via de website van Digitale Bibliotheek kon het publiek stemmen op een van de genomineerden. De vakjury werd dit jaar gevormd door Jos Debeij (directeur OB Deventer), Lourense Das (consultant Meles Meles SMD) en Erik Bouwer (hoofdredacteur Digitale Bibliotheek).

Door het werkveld werden acht bibliotheekinstellingen genomineerd voor de Award: Bibliotheek Team Ruimtelijke Kwaliteit, www.bereslim.nl, de KB in Den Haag, openbare bibliotheek van Nieuwegein, Bibliotheek Amstelland, Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân, de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit en de Digitale Bibliotheek van Rijkswaterstaat.

De top drie kandidaten werden gekenmerkt door de volgende eigenschappen: het sterk en volop inzetten op een hoogwaardige digitale bibliotheekvoorziening; daarbij niet alleen aandacht hebben voor de collectie maar ook voor een breed bereik binnen het grootst mogelijke publiek en voor samenwerking met meerdere partners; niet bang zijn voor ongebruikelijke wegen en keuzen en vooral doen en minder overleggen, dus doortastendheid, aldus Digitale Bibliotheek op haar website.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft de Award gewonnen omdat de KB nadrukkelijk kiest voor e-content, daarbij gaat voor een breed publiek en voor lage kosten. Ook speelt mee dat de KB inzet op zowel grootschalige digitalisering als op uitstekende dossiers en daarbij samenwerking zoekt met niet altijd onomstreden partners. Volgens de vakjury is de KB een richtingaanwijzer voor welke kant het op moet met digitale informatievoorziening in Nederland. De KB stelt in een reactie de prijs als aanmoediging te zien voor de verdere transitie van fysieke naar digitale bibliotheek.

Bibliotheek Amstelland Digitale Bibliotheek van het jaar


De publieksprijs ging dit jaar naar Bibliotheek Amstelland, die meer dan 2300 stemmen kreeg, mede dankzij het mobiliseren van de klanten van de bibliotheek. Directeur Christine Kempkes van Bibliotheek Amstelland in reactie op het winnen van de publieksprijs: 'Een mooie opsteker in deze tijd van bezuinigingen en een mooi gebaar van onze leden en iedereen die zijn of haar stem heeft uitgebracht. En een stimulans voor ons om nog meer digitale initiatieven te starten die bijdragen aan nog efficiëntere en klantvriendelijker dienstverlening.'

Zie ook dit bericht.


Foto's (Jan de Waal): Elco van Staveren en Lilly Knibbeler (KB); Christine Kempkes, Niek Verweij en Victor van Honk (Bibliotheek Amstelland)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie